EN

Български и сръбски художници заедно творят на гръцки залив

Фондация „Трейс за хората“ в партньорство с фондация „България завинаги“ организира и проведе четвъртото издание на пленера „Мигове от Порто Елиа“.

Заливът на Ситония, един от ръкавите на Халкидики е магнит за българите. Изумрудена вода, тих плаж, диви места…, но там в Порто Елиа , срещу свещения за православните християни Атон е сгушен Метоха, част от българския Зографски манастир. Светата обител е построена през 1812 г. ,но мястото привлича хиляди поклонници столетия преди това заради лечебното си аязмо. То, заедно с метоха, арката му, една каменна фурна и чешма от къс скала, вградени в една от стаите на обителта, са обявени за паметници на културата от национално значение за Гърция.

На 25 септември представители на СБХ и на Съюза на художниците на Р Сърбия пристигнаха в Порто Елиа. В продължение на шест дни творците имаха възможност, през своята индивидуалност и рефлексия да изберат своята гледна точка за Порто Елиа, както и техниката за материализиране на емоционалните си послания.

От съюза на българските художници се включиха : Василка Монева- български художник, чийто творби са в Лувъра, Долорес Дюлова- председател на фонда на съюза на художниците, Дея Вълчева, зам. председателите на съюза на художниците Димитър Грозданов и Николай Янакиев, Атанас Стойчев и Румен Нечев.

Чрез съдействието на Фондация „Трейс за хората“ за първи път в пленера участваха представители от Сърбия. Лиляна Ранджич и Лиляна Мичович , завършили изобразително изкуство  в Белград,. г-жа Ранджич е следвала визуални изкуства  в университет в Париж. Те имаха възможност заедно със своите български колеги да се потопят в едно пространство , което събира в едно островна екзотика, следи от древни култури и християнски светилища.

В последния ден на пленера акад. Антон Дончев- председател на „България завинаги“ и член на УС на фондация „Трейс за хората“ връчи специални грамоти на участниците.

В началото на м. март 2017 г.  СБХ и фондация „Трейс за хората“ ще организират изложба в София, а по- късно и в Белград , на която ще бъдат представени творбите на участниците в пленера.