EN

Председателят на фондация „Трейс за хората“ проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов и изпълнителният директор д. н. Десислава Любенова участваха в срещата на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на България Надежда Захариева

„Всички представителства на България в чужбина ще подкрепят и подпомагат грижите, които БПЦ полага за нашите сънародници зад граница“ – заяви министърът на външните работи г-жа Екатерина Захариева при срещата си днес с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В срещата, участие взеха митрополита на Западна- и Средноевропейската епархия на БПЦ Антоний, председателят на фондация „Трейс за хората“ проф. Николай Михайлов и изпълнителният директор Десислава Любенова. Всички те заедно с акад. Антон Дончев са в Инициативния комитет „Свети Тривелий Български“ за съграждане на православен храм на БПЦ в Мадрид.

По време на срещата бе споделено, че българската общност в Испания е една от най-многочислените в Европа. Бяха съгласувани конкретни действия за изграждането на български православен храм на територията на посолството ни в Мадрид. Храмът ще носи името на св. Тривелий, кан Тервел защото за всички нас е носител на националното ни достойнство и гордост, защитник на християнството по европейските земи и пазител на духа ни“,  сподели  проф. Михайлов. Предвижда се в приземния етаж на храма да бъде устроен социално-просветен център, за да може това място „да стане обединяващо за българите пребиваващи в Испания“, където държава, Църква и Училище да работят заедно в тази посока. Като добър пример за такова ползотворно сътрудничество бе посочен българският катедрален храм в Берлин, където паралелно с редовните богослужения, действа и просветен център, както и кризисен център, за оказване непосредствена помощ на нашите сънародници изпаднали в беда.

При учредяването на инициативния комитет Почетният председател  акад. Антон Дончев, формулира целта с думите: „ Храм в чужда страна е равно на убежище“

Негово светейшество Патриарх Неофит и министъра на външните работи Екатерина Захариева отчетоха добрата координация и сътрудничество между представителите на Държавата и на Църквата зад граница, и препотвърдиха, че грижата за добруването на българите в чужбина и запазването на връзката им с Родината и българското им самосъзнание, е тяхна обща грижа и отговорност.

В хода на разговора бяха обсъдени и други въпроси от взаимен интерес и бе подчертано, че в днешната сложна международна обстановка религията и политиката имат общата задача, да утвърждават мира между хората с различни убеждения и да учат на толерантност, взаимно уважение и зачитане.

Идеен проект на православен храм „Свети Тривелий Български“