EN

Проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов стана Доктор хонорис кауза на Тракийския университет

Председателят на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза за дългогодишно сътрудничество и значителен принос към подобряването на инфраструктурата на Тракийски университет – Стара Загора.

Академичният съвет с пълно единодушие прие  предложението  на ректора доц. д-р Добри Ярков отличието да бъде връчено на проф. Михайлов.

На церемония при връчването на символите на университета – диплома, медал, плакет, тога и церемониална шапка, проф. Михайлов сподели: „… да се върна отново в Стара Загора по Пътя на науката, даже не съм си го мечтал.“ Той благодари за оказаната чест и изнесе академично слово–лекция на тема „Управление на корпоративни системи“. В нея проф. Михайлов коментира, че децата, които са приети в първи курс в университетите през 2020 година, ще бъдат активни на пазара на труда и след 2060 година и подчерта: „Ние, независимо в коя точка на света учим, преподаваме, работим и живеем, все по-осезателно усещаме потребността от многоброен, образован елит, който е готов да включи наученото в знание на действието, в полза на общността, а не да го пази за себе си. Изисква се мисловно да се адаптираме към промените и да започнем да участваме в изграждането на друго пространство и реалност, не само като технологии, а и като човешка взаимосвързаност и ценности.“ В края на словото си проф. Михайлов предложи в университета да бъде открита нова специалност, в която да се обучават студенти, придобили компетентности  в една област, да надградят знанията си в сферата на корпоративното управление.

Пред Академичния съвет на Тракийски университет и гостите, сред които: областния управител на Стара Загора Гергана Микова, заместник – кмета на общ. Стара Загора Янчо Калоянов, секретаря на общината Делян Иванов, проф. Марин Добрев – директор на Градската художествена галерия, доц. Алексей Стоев – директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, общински съветници, културни дейци, бизнес-партньори, журналисти и семейството му, новият Доктор хонорис кауза прочете посланието, което завеща в почетната книга на университета: „Човекът е незавършен, не несъвършен. Един от най-важните житейски уроци е да оставим сърцето да говори, да мечтаем дръзко и мъдро…Важна е не скоростта, а пътят, който избираме, за да стигнем до края.“

Титлата Доктор хонорис кауза е дадена за пръв път в Тракийския университет през вече далечната 1997 година на немския учен проф. Хилмар Цайгерт, проф. Михайлов е тридесет и първият носител на почетното звание. В него има 9 българи, останалите са преподаватели от различни страни в целия свят. Сред тях е и престолонаследникът на кралство Саудитска Арабия принц Алуалиид Бин Талял Бин Абдул Азиз Ал Сауд през 2009 година.

Още по темата можете да откриете тук: https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9141556