EN

Румънският художник Отинджак Сорин получи наградата на Трейс на Балканското квадринале на живописта “Митове и легенди на моя народ“

Фондация „Трейс за хората“ подкрепи петото Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ”, Стара Загора.  В конкурса участие взеха 329 произведения от 198 автори. След селекцията на журито, в експозиционната зала на Художествената галерия в Стара Загора, са представени 140 творби от 118 автори.

Румънският художник Отинджак Сорин от град Яш получи наградата на Трейс. Творецът участва в квадриналето с творбата си „Митични животни“ (смесена техника, фазер, 100 х 100 см). Според правилата на конкурса платното остава във фонда на старозагорската галерия.

„Трейс Груп Холд“ АД подкрепя Балканското квадринале от първото му  издание, проведено през 2004 година до днес. Живописната творба „Господ благославя децата на Адам и Ева” от Севда Потурлян получи Наградата на Трейс през 2004 година.  За второто издание на Квадриналето през 2008 г. наградата на Трейс е връчена за живописната творба „Мит” на украинския художник Роман Романишин. При третото провеждане през 2012 г. наградата на „Трейс Груп Холд” отиде при художника Стоян Куцев. Всички тези произведения по статут остават притежание на Галерията в Стара Загора.

Историята на балканските народи е органична част от историята на човешката цивилизация. Хилядолетното им присъствие по тези земи на кръстопът има множество измерения. Най-приказните сред тях са пренасяните във времето митове и легенди, където се преплитат болки и вярвания, страдания и мечти, въображение и страсти. Различни и често удивително близки, те заедно носят духа на човека, племето, общността, етноса, народа, нацията. Пресъздаването им векове наред е свързано с творчеството на художниците. На мястото им в изкуството на нашите съвременници е посветено Балканското квадринале “Митовете и легендите на моя народ”. Неговата покана е адресирана към всички художници, които търсят видимия образ на митовете на своя народ.

Организатори на Квадриналето са Община Стара Загора, Градска художествена галерия Стара Загора, Министерство на културата на Република България и Съюз на българските художници. Квадриналето е под патронажа на Кмета на Община Стара Загора.

Носител на Голямата награда на Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ е Надежда Кутева за творбата ѝ  „Страшният съд“.