EN

“ Трейс за хората” ЗА новото европейско кино

Третото издание на международния фестивал за ново европейско кино „Златна липа“, който се проведе в Стара Загора, бе подкрепен за втори път от фондация “Трейс за хората“. Заедно с община Стара Загора, фондацията бе един от съорганизаторите на европейското събитие, което тази година събра кинотворци от 16 държави. Патрон на „Златна липа 2015” бе е старозагорецът, големият български актьор Васил Михайлов. Директорът на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, председател на УС на фондация „Златна липа“ коментира, че форумът събира все повече почитатели, съмишленици и гости. Тя благодари за подкрепата на община Стара Загора и фондация „Трейс за хората“, с чиято помощ фестивалът се превръща в част от културния и филмов календар не само на България, но и на Европа. На откриването кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви: „Чувствам се страхотно, защото градът ни за трета година е домакин на фестивала и виждам как се радват големи български актьори и хора свързани с изкуството. И Стара Загора е домакин за трета поредна година.“ Сред множеството известни и любими български актьори бяха Илка Зафирова и Емилия Радева, които споделиха, че на фестивала „Златна липа“ могат да се гледат филми, които иначе трудно може да се видят. Сред тях са нискобюджетни филми на независими творци.
По време на тазгодишното издание актьорът Васил Михайлов бе удостоен с голямата награда за цялостен принос към киното. Той се е снимал в общо 75 филма като 11 от актьорските му превъплъщения са запомнящи се образи на български владетели и политици. В препълнената зала на операта в Стара Загора големият актьор бе изненадан от директора на фестивала, режисьорът Магдалена Ралчева, с документален микс, представящ най-значимите му роли в българското кино – Кубрат, Крум Страшни, Петко Войвода, Петко Д. Петков и др.
„Маги ме върна 60 години назад, някои от тези роли са като паметници, в смисъл, че героите са на паметници. И аз се гордея с това“, заяви актьорът и благодари на старозагорци за топлото посрещане. Той пожела на старозагорската публика срещи и с други кинотворци и от други държави с думите: Нека да дойдат и да видят какъв град е Стара Загора, какво има около него, да видят защо е на 3-то място в цялата държава, нали така, кмете. Това също се дължи на старозагорци“.
Васил Михайлов посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора, в която вече растат липи, посадени от предходните носители на наградата – актрисата Мария Статулова и италианския актьор и режисьор Джанкарло Джанини.
В конкурсната програма бяха включени 11 филма като прожекциите им бяха безплатни.
Българският филм „Урок“ е големият победител за ново европейски кино „Златната липа“. Лентата взе две награди – за най-добър филм и за най-добра женска роля на Маргита Гошева. Международното жури с председател Станимир Трифонов присъди две награди и на сръбско-хърватския филм „Ничие дете“. Автори на най-добрият филм на Златната липа – българският „Урок“ са Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Следващият безспорен фаворит бе филмът „Ничие дете“, който взе наградите за режисура на Вук Ршумович , а изпълнителят на главната роля – момчето Денис Мурич бе отличен като най-добър актьор. Съюзът на филмовите дейци отличи турско-германския филм „Сивас”. Фестивалът „Златната липа“ в Стара Загора приключи и ни остави очакването за следващото издание и още от най-новото европейското кино.
В международното жури имахме своите различия и слава Богу, каза председателят Станимир Трифонов. Принципите в решенията са: филмите да са правени с възгледи и вкус, търсена е оригиналната гледна точка към проблема и специфичният начин на разказване на историята с картина и звук.