EN

Усмивки, спортсменска игра и 7 000 лв. – това е нематематическият сбор от благотворителния мач, организиран от БФС и Фондация „Трейс за хората“

На стадиона на Националната футболна база в Бояна, въпреки майския дъжд, футболистките на женския футболен отбор „ТРЕЙС МАШИНАЦ“, гр. Ниш и националният отбор-ветерани, мъже на Р България предизвикаха аплодисментите и радостта на публиката. Спортистите дариха своя талант и любов към футболната игра в кауза, която е стойностна и непреходна, която дава светлина на всеки, за да поддържа огънчето живо: ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАМЕТНИК НА БРАТЯТА ПРОСВЕТИТЕЛИ И ПЪРВОУЧИТЕЛИ СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ, ГРАД ЦАРИБРОД, Р СЪРБИЯ.

Желанието на БФС и Фондация „Трейс за хората“, седмица преди официалното откриване на паметника в двора на гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Цариброд, Р Сърбия, да популяризират инициативата се сбъдна. В приветствените си думи г-жа Десислава Любенова, изпълнителен директор на Фондация „Трейс за хората“, Михаил Касабов, временно изпълняващ длъжността Президент на БФС и Андрей Кузманов, министър на младежта и спорта в служебния кабинет, споделиха, че благотворителната кауза е послание към българския и сръбския народ да помним и да пазим онова, което сближава, обединява и позволява да се съграждат духовни пространства.

Гости на събитието бяха и посланикът на България в Р Сърбия Н. Пр. Петко Дойков, посланикът  на  Р Сърбия в България Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, съветникът на президента Румен Радев по въпросите на спорта Георги Александров, председателят на Общинския съвет на община Цариброд Зоран Джуров, кметът Владица Димитров, председателят  на обществения съвет на фондация „Трейс за хората“ проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов, скулпторът проф. Валентин Старчев и др.

Преди 10 години учителският колектив на гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, ръководен тогава от г-жа Снежана Симеонова, приема единодушно решение да се постави паметник на Кирил и Методий в училищния двор.  Търсят се начини да се съберат средства. На 22 юни 2018 г. президентите на Р Сърбия и на Р България Александър Вучич и Румен Радев правят първата копка на паметника в двора на училището в присъствието на граждани, бивши и настоящи възпитаници на гимназията, представители на български и сръбски държавни и общински институции, медии  и др.

През 2019 г. се създава Инициативен комитет с председател Радко Влайков, посланик на Р България в Р Сърбия до началото на 2021 г., проф. Николай Михайлов, председател на Обществения съвет на Фондация „Трейс за хората“, Владица Димитров, кмет на община Цариброд и журналиста Александър Владимиров.

Българските скулптори проф. Валентин Старчев и Камен Старчев са автори на скулптурата. Бронзовата фигура, която е с височина 230 см, е излята в леярната на скулптора Марин Марков. Постаментът е изработен от гранит в каменоделна Бедрок-ИН.

Идеята намира съмишленици сред няколко български компании и частни лица. Техните имена ще бъдат изписани и поставени до паметника.

Спортният празник започна с химна „Върви народе възродени“, изпълнен от Никола Чочев. След края на първото полувреме се проведе аукцион, чрез който БФС и Фондация „Трейс за хората“ провокираха оценката за стойност и щедрост на присъстващите. Само за 15 минути от продажбата на предметите бяха събрани 3 350 лв. Гостите наддаваха за фланелки с подпис на Николай Михайлов, Георги Костадинов и Тодор Неделев, за юбилейна топка в чест на сребърните медали по футбол от олимпиадата в Мексико, за луксозно илюстровано издание на книгата „България на Олимп“, предоставена от министъра на младежта и спорта, за книжката „Посланията на Кирилицата“, написана от проф. Аксиния Джурова. Особен интерес на аукциона предизвика романът „Трите живота на Кракра“ на акад. Антон Дончев, но не в печатен вариант, а с гласа на акад. Дончев. Малцина знаят, че акад. Дончев създава своите романи не като пише на лист, а като „пише“ чрез гласа си, предоставени лично от академика и фланелката с номер седем, с която Емил Костадинов участва в благотворителния мач.

След последния съдийски сигнал на електронното табло се изписа резултата 6:2 в полза на домакините. Нотариус Цвета Дечева запозна присъстващите с размера на събраните средства – близо 7000 лева.

Празникът завърши с участието на Фики Стораро, който се съгласи да бъде част от благотворителната кауза за съграждане на паметник на Светите братя.

            За отбора на България на два пъти се разписа Дончо Донев, а по един гол добавиха Мартин Кушев, Христо Йовов и Бойко Величков. Шестото попадение за нашите бе автогол на съперника, за който точни бяха Ана Илич и Йована Василькович. Съставът на знаменитите лъвове включваше Николай Чавдаров, Милен Радуканов, Елин Топузаков, Гошо Гинчев, Йордан Петков, Ясен Петров, Даниел Боримиров, Христо Йовов, Емил Костадинов (К), Александър Димитров, Бойко Величков, Ангел Стойков, Дончо Донев, Явор Вълчинов, Мартин Кушев, Ивайло Йорданов и Илия Спасов, като с атрактивни отигравания се отличи Христо Йовов, разписал се в типичния си стил след техничен индивидуален пробив.

 

Линкове с репортажи, излъчвали събитието:

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101468484/mach-sabra-sredstva-za-pametnik-na-sv-sv-kiril-i-metodii-v-caribrod

https://bntnews.bg/news/blagotvoritelen-mach-sabira-sredstva-za-pametnik-na-kiril-i-metodiy-v-sarbiya-1156047news.html

https://play.nova.bg/video/sportni-novini/season-23/sport-ce-2021-05-16/545724

http://www.bta.bg/bg/c/SP/id/2413985

https://dsport.bg/veteranite-na-balgaria-sabraha-sredstva-za-izgrazdane-na-pametnik-na-sv-sv-kiril-i-metodii-v-caribrod-s-demonstrativen-mach.html

https://sportal.bg/news-2021051615192356712

https://blitz.bg/sport/bg-futbol/veteranite-na-blgariya-pobedikha-srbkini-v-boyana-snimki_475157.html

https://topsport.bg/bg-football/ministar-kuzmanov-podkrepi-blagotvoritelna-initsiativa.html

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/661612

https://www.anteni.bg/2021/05/16/%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D1%87-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0-7000-%D0%BB/

https://bfunion.bg/archive/2021/5/47657/0