EN

Фондация „Трейс за хората“ издаде първата биография на Апостола

Васил Левски. Дяконът (Черти от живота му), автор Захарий Стоянов

Книжката на Захарий Стоянов „ Васил Левски (Дяконът) е първата биография на Апостола. Тя има такъв успех, какъвто може би до нейното излизане не е имала никоя друга книга. Целият тираж се продава за няколко дни. Самият Захарий Стоянов споделя в писмо до Никола Обретенов: „Пишат ми приятели от София и Лом, че книгата има успех…” Най- продаваната за времето си творба  е колкото хвалена, толкова и обругавана, за нея поколения българи не са и чували. Тя е от книгите, които не намираш. От времето, когато излиза от печат 1884 г. до днес има само седем издания, последните през 80-те години на XX в.Фондация „Трейс за хората“ избра да преиздаде творбата, в годината, която честваме 180 години от рождението на Апостола.

В животоописанието на Захарий Стоянов Левски не е идеализиран, не е превърнат в супер герой , разказът е кратък и автентичен. В него има любопитни факти и случки, като например какъв е искал да стане Апостола след Освобождението.  Самият Стоянов казва: „Не се ръководих от никакви автори и правила- святата истина ми бе знамето“.

Самоукият и самобитен писател разказва увлекателно, и с възторг описва живота на Васил Левски. Книгата заразява читателя с идеализма на героите си. Искрено се надяваме и вярваме, че разказът за Апостола ще предизвика интерес и у малките читатели, защото както казва акад. Антон Дончев:

„Левски се ражда с всяко българско  дете.“