EN

Фондация „ Трейс за хората“ подкрепя инициативата на в. 24 часа „Отличниците на България“

Вторият випуск „Отличниците на България“ вече е факт. 35 ученици с красиви умове и таланти, с множество златни медали и участия в международни олимпиади и конкурси по математика, химия, физика, лингвистика, програмиране и история, музика и литература бяха отличени на специална церемония в НДК, в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев, учители, родители и много гости.

Изпълнителният директор на фондация „Трейс за хората“ Десислава Любенова връчи награди на отличниците математици Антон Тодоров и Здравко Иванов. Първият е златен медалист от европейската олимпиада по математика, а вторият две последователни години печели златото по математическа лингвистика. На церемонията от името на своя син Петър Христов, Петя Христова получи отличителния знак. Петър е медалист по химия и вече учи в Станфордския университет. Г-жа Любенова благодари на екипа на в. “24 часа“ и г-жа Венелина Гочева за възможността фондацията да бъде част от празника. Тя подчерта, че все повече имаме потребност от позитивни неща. „За нас е удовлетворение и естествено продължение да подкрепяме изявите на българските деца и студенти математици по света“, сподели г-жа Любенова и продължи: „Фондация „Трейс за хората“ подкрепя участието на ученици от Софийска математическа гимназия, на студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които печелят златни медали от математически олимпиади и световни турнири. „Да бъдеш пръв в точните науки изисква характер, ентусиазъм, вдъхновение и много воля. Вървете смело по Пътя си, съзидавайте Вашия живот, но и този на хората около Вас!“, каза още г-жа Любенова.

Оживление и истински аплодисмети предизвикаха думите на Лъчезар Димитров от НПМГ, който със своя съученик Кристиян Вилхелмов са призьори от европейска олимпиада по природни науки за задача с вино: „ Ние сме спасението“, каза Лъчезар и добави: „Искам да уча медицина в България и да бъда лекар в България.“

Министър Вълчев награди младия физик Георги Александров, който мечтае да стане учител по физика в България. Младият талант се обърна към журналистите с думите: „Всеки ден в науката се случват позитивни неща, пишете за тях. Ще се радвам ако вестниците заместят колонката си за астрология с колонка за астрономия.“

Пред отличниците и гостите министърът на образованието Красимир Вълчев сподели: „Имаме нужда от положителни примери и положителни разговори за нашето бъдеще. Щастлив съм, защото в образованието ежедневно се случват положителни неща“. Много от наградените днес деца благодариха на своите учители, родители получиха награди. „Само заедно можем да направим така че да имаме по-добро бъдеще чрез нашите деца“, заключи той.