EN

Празнувахме Баба Марта с децата от Босилеград и Цариброд

Две дъщерни дружества на ТРЕЙС зарадваха на 1 март децата от сръбските градове Босилеград и Цариброд. „Трейс ПЗП Ниш” АД и „Трейс ПЗП Враня” АД подкрепиха инициативата на Генералното консулство на България в Ниш за отбелязване на празника на Баба Марта в районите с етнически българи.

Над 1000 деца от двата града получиха мартенички, изработени специално за тях и картичка с поздравление и описание на обичая. В повечето училища и детски градини бяха организирани тържества, на които беше възпроизведен обичая. Децата научиха, че празникът е уникален за България и има хилядолетна традиция. Мартениците се правят от пресукан бял и червен вълнен или памучен конец и се носят до 25 март – Благовещение. Свалят се при първото виждане на щъркел, лястовица или на цъфнало дърво. Според поверието червеният цвят има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество, същото така е символ на светлината, любовта, победата и храбростта. Белият цвят символизира чистотата, невинността, радостта и красотата.

На 1 март всеки подарява на близките си мартеница с пожелание за здраве. Освен хората, за плодородие се закичват дърветата и животните.