EN

Второто издание на Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“

Председателят на СБХ проф. Ивайло Мирчев откри в Стара Загора второто издание на Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“, което се организира от Община Стара Загора, Градската художествена галерия, Министерството на културата и Съюзът на българските художници.

Квадринале провокира 260 художници практически от целия свят да изпратят в града на липите 446 живописни платна. От тях журито отся 154 картини на 121 автори. Вернисажът започна с приветствието на министъра на културата проф. Данаилов, прочетено от Руско Русев, шеф на дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства“ към Министерството на културата.

Голямата награда на квадриналето бе присъдена на плевенския живописец Юрий Буков за неговата картина „Костенурката“. Вторият по значимост приз – Наградата на Стара Загора, бе спечелен от Йордан Парушев от града на 100-те войводи. Румънският зограф Никодим Сорин пък бе отличен с наградата на областния управител Мария Нейкова за картината си „Св. Илия – покровител на дъжда и богатата реколта“. Във второто издание участваха художници от България, Македония, Гърция, Турция, Сърбия, Кипър, Молдова, Украйна, Русия, Беларус, Германия, САЩ и Канада.