EN

Дарение за кампанията „Чудесата на България”

„Трейс Груп Холд” АД подкрепи кампанията „Чудесата на България”, организирана от в. „Стандрат” с медийното партньорство на БНТ. Дружеството даде своя принос в представянето на обектите от българското историческо наследство.

Първите 10 обекта с най-значимите исторически и археологически паметници у нас бяха избрани чрез електронно гласуване, в което участваха над 200 хиляди българи. Созопол, Перперикон и Несебър бяха избрани на първите три места от читателите. След тях се нареждат Тракийско светилище край с. Татул, Белоградчишки скали и Белоградчишка крепост, Мадарският конник и Шуменската крепост, Римският град Деултум край Дебелт, Царевец и Трапезица, Рилският манастир и Велики Преслав.

Общо 10 милиона лева получиха от правителството класираните на първите 10 места чудеса на България. Тези средства ще бъдат вложени в конкретни проекти под контрола на Министерството за усвояване на еврофондовете.

Официалната церемония по обявяването им се проведе тази вечер в Националния исторически музей под патронажа на премиера Бойко Борисов. На церемонията присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, министри, депутати, кметове и културни дейци. Председателят на СД доц. д-р инж. Николай Михайлов беше сред поканените да наградят победителите. Той връчи чек от 1 млн. лв. на областния управител на Бургас Константин Гребенаров и кмета на Община Средец Тодор Пройков за обекта Римски град Деултум. „Понеже имам честта да връча наградата за древната римска крепост Деултум, ми се иска да отбележа, че Римската империя е покорила света не само със своите легиони, но и със своите пътища. Много от тези уникални древни магистрали са надживели и най-непревземаемите крепости, защото са били нужни и полезни на хората”, заяви при награждаването доц. Михайлов. Той изрази надежда, че правителство ще продължи идеята като предоставя всяка година по 10 млн. лв, които да бъдат инвестирани в туристическите атракции у нас. Идеята му беше подкрепена от представителите на общините с аплодисменти. Сред гостите на цероминията бяха и Главният изпълнителен директор и Главният юрисконсулт на „Трейс Груп Холд” АД инж. Цветан Цонев и Мирослав Манолов.

По-късно кабинетът пое ангажимент всяка година да отпуска средства за съхраняване на българското културно наследство. Премиерът отново подчерта значението на магистралите за развитието на туризма. Организаторите от „Стандарт” предложиха 9 март да се превърне в Деня на чудесата на България.