EN

„Да покажем благородната страна на България“, призова изпълнителният директор на фондация „Трейс за хората“

Десислава Любенова, изпълнителен директор на фондация „Трейс за хората“ връчи една от наградите на церемонията „Достойните българи“, инициатива на в. 24 часа. През 2017 г. израелският адвокат Моше Алони номинира Българската православна църква за Нобелова награда за мир. През ноември 1943 г.Светия синод на БПЦ приема решение, което е световен прецедент, хуманен акт, в който Църквата защитава друговерци и спасява 48 000 евреи. При връчването на отличието г-жа Любенова сподели: „Много е хубаво да направиш добро, много е хубаво да поискаш да кажеш благодаря на този, който е направил добро… През годините израелският народ не се умори да казва благодаря, не се умори да разказва историята през българската нишка. Нека се поучим от тях и бъдем малко по-ангажирани към темата България. Нека правим каквото можем за да покажем нашата хубава България откъм благородната”.
Митко от село Вълчи дол със сестра cи Лили сами гледат болните си родители. Съучениците им от с. Давидково събраха пари за обувки и така помогнаха на двете деца да ходят на училище. Наградата им бе връчена от акад. Антон Дончев.
Писателят отличи и кметицата на с. Давидково, Севда Чолакова за това, че селото даде подслон на 20 души от Ихтиман дошли в Родопите.
“Приятели, дял първи от Хартата за правата на човека се нарича Достойнство. Добротата и достойнството са гръбнакът, който държи главата изправена. Благодаря на тези добри хора“, каза акад. Антон Дончев.
Приемам връчването на наградата в кампанията “Достойните българи” за номинирането на БПЦ за Нобелова награда за мир с вълнение и отговорност. Номинацията е възможност да се говори за това, да се премахват предразсъдъците към страната ни като изостанала и бедна страна. Нека всеки българин където и да е по света прави така, че да хвали България и българщината. Нека започнем да се вълнуваме от имиджа на страната си, да бъдем лоялни към родината си. Толкова чудеса са се случвали по нашите земи, толкова чудеса са случвали българите и продължаваме да го правим, но е важно да започнем да говорим, да превеждаме историческите книги на чужди езици. Колко чужди интелектуалци знаят, че спасителят на Европа е Кан Тервел? Навсякъде се пише, че византийският император е победил нашествието на арабите. Но, истината е друга. Тази година ние честваме 1300 години от битката, а защо Европа не знае?

Още информация за събитието можете да намерите на следния линк: https://www.24chasa.bg/novini/article/6768560