EN

Двама премиери откриха паметника на Левски в Цариброд

Премиерите на България Пламен Орешарски и на Сърбия Ивица Дачич откриха днес в Цариброд паметник на Васил Левски в присъствието на кмета на града Небойша Иванов и председателя на СД на „Трейс Груп Холд” АД проф. Николай Михайлов. Монументът на големия български революционер е дарен на община Димитровград, Република Сърбия, от ТРЕЙС АД и е дело на проф. Валентин Старчев.

Изграждането на паметника на Васил Левски в Димитровград стана по инициатива на общината и е в отговор на желанията на българското малцинство, живеещо в града. Събитието се превърна в празник за целия регион. На площада се събраха над 2 000 души от Сърбия и България.

Българският премиер Орешарски изрази своята убеденост, че паметникът в Димитровград ще символизира разбирателството между два братски народа, което през годините неведнъж бе поставяно на изпитание.

Ако Левски беше сега сред нас, убеден съм, че щеше да ни измери строго с поглед, да ни подкани да работим още по-усърдно за отечеството, да ни попита защо още не сме изградили неговата чиста и свята република и да ни завещае отново своята визия за България като част от общността на свободните народи. Това заяви Пламен Орешарски при откриването на бюст-паметник.

„Нека да се поучим от грешките на миналото и да гледаме с надежда в бъдещето. Вярвам, че днес слагаме основите на още един духовен мост между нашите две страни. Нека всички да продължим да носим Левски в сърцата си и да следваме неговите идеали и стремежи, които са не само рамка на нашето съществуване, но и задължение и дълг”, изтъкна българският премиер и добави: „Нека нашата съпричастност към идеите на Левски бъдат критерий за нашите добросъседски отношения и общото ни европейско бъдеще”.

Пред събралите се на главния площад Ивица Дачич каза, че сега е време за градене на добри и толерантни отношения, предаде Танюг. „Невинаги в историята сме били умни, а днес искам вашите и нашите деца повече никога да не воюват, а заедно да откриват фабрики“, каза сръбският премиер. Той се обяви за провеждане на съвместно заседание на правителствата на двете страни, на което тема да бъде и трансграничното сътрудничество между България и Сърбия.

Дачич обеща, че в сътрудничество с Националния съвет на българите сръбското правителство ще направи всичко възможно за решаване на бюрократичните проблеми, свързани с българското малцинство в Сърбия.

Дачич говори и за бедността в тази част на Сърбия, като каза, че безработицата е висока, а заплатите са далеч под средните за страната. „Думата „Балкани“ е съставена от двете турски думи Бал-Кан, което означава кръв и мед. Стига кръв, време е за мед“, заключи сръбският премиер.

В словото си кметът на града Небойша Иванов отправи специални благодарности към дарителя проф. Михайлов, автора на скулптурата проф. Валентин Старчев и акад. Антон Дончев, благодарение, на които стана възможно реализирането на 30-годишната мечта на българите в Цариброд.

„Какво е за мен Левски – огън и морал”, заяви от трибуната проф. Михайлов. Той не скри вълнението и сподели, че в разговор с кмета Иванов само за 30 секунди е взел решение, да подкрепи инициативата за изграждане на монумента.

На церемонията присъстваха министърът на културата Петър Стоянович, Доц. Мартин Иванов, секретар по културата на Президента, Деяна Костадинова, секретар по социални политики, проф. Ангел Димитров, посланик на Република България в Република Сърбия, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, председателят на КРИБ Огнян Донев, български академици, учени, кметове на съседните български общини.

Сред българските гости бе и огромна група тамплиери начело с Великия Приор Румен Ралчев, както и техни братя от Сърбия. Те поднесоха на паметника венец във формата на червен кръст на бял фон.

Събитието премина при изключително засилен журналистически интерес и от страна на българските, и от страна на сръбските медии. За него бяха акредитирани повече от 40 медии от двете страни.

По-рано днес министър-председателят Орешарски се срещна с директора, учители и с ученици от българската паралелка в гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”. Премиерът пожела успех на учениците и отбеляза, че след време може някои от тях да бъдат и негови студенти. Премиерът се срещна и с Националния съвет на българите в Сърбия, чийто председател е зам.-кметът на Димитровград – Зоран Петров.

Припомняме ви, че „Трейс Груп Холд” АД подкрепи начинанието в продължение на политиката си за социална корпоративна отговорност. Холдингът работи в Република Сърбия вече на два големи обекта за изграждане на Коридор № 10. В екипите са наети предимно местни специалисти и работници – както сърби, така и сръбски граждани с български произход.