EN

Духът на православието от България през Атон до Сърбия

31 май 2019 г., порои бушуват в западна и централна България, само в софийското поле е тихо…

Копие на чудотворната икона на Света Богородица „Троеручица” пътува от манастира Хилендар на Света гора към централния офис на „Трейс Груп Холд“ АД, София. Копието е изработено в светата обител по заръка на фондация „Трейс за хората“ и сдружение „Животна помощ“. Преносителите – проф. Николай Михайлов, инж. Боян Делчев, Теодор Одрински, Николай Михайлов-младши и журналистът Георги Милков, заедно със сръбска делегация, носят чудото на вярата от манастира Хилендар на Света гора в София.

„Всяко копие е чудотворно – сподели пред хората Георги Милков и уточни: Иконата е изографисана в Хилендарския манастир и идва с енергията на святото място и с благослов. Манастирът е сакрално място за българи и сърби”, припомни Милков. Когато Сърбия пада под турско робство, цели два века от 17 до 19 в., той е изцяло български. Там са живели Паисий Хилендарски, Иларион Макариополски, Софроний Врачански, Матей Миткалото. В Хилендар има много български светини. Благодарение на дарителството българските преносители са успели да  видят една от тях – известния на малцина параклис на Св. Иван Рилски, с ктитор български чорбаджия от Банско. Святата икона на Света Богородица Троеручица и нейното копие са поставени пред олтара на главната църква на Хилендар, който е цял в позлата, дарена от български чорбаджии.

Проф. Николай Михайлов, председател на надзорния съвет на „Трейс Груп Холд” АД, при посрещането на иконата в офиса на холдинга в София пожела: „Нека тази икона да дава много заедност на българския и сръбския народ… на нашия общ балкански дух. Целта е да продължаваме да обединяваме нашите народи чрез духа.“

Председателят на църковното настоятелство на гр. Враня Деян Костич благодари на проф. Михайлов и Десислава Любенова – изпълнителен директор на фондация „Трейс за хората“, за дарението, наричайки ги „нашите ангели“, подкрепили с решението си отколешна мечта на поколения православни християни в Сърбия.

Колеги, гости и приятели на Трейс се поклониха пред копието на чудотворната икона на Света Богородица и изпросиха молитвеното застъпничество на Божията Майка. Чудотворната икона остана за поклонение през цялата нощ, зорко пазена от българи и сърби.

01.06.2019 г. – Иконата пътува за Сърбия

Сръбската делегация се поклони на гроба на сръбския крал Св. Стефан Милутин, чиито нетленни останки се съхраняват в църквата „Света Неделя” в София. По-възрастните  столичани си спомнят и старото име на храма „Свети Крал”. Копието на иконата бе прибрано в специално изработен дървен сандък и делегацията отпътува за гр. Враня.

Епископ Пахомие, протоигуменът на Хилендар, българският посланик Радко Влайков и основните дарители проф. Михайлов и Десислава Любенова, заедно с Любинка Милованович, председател на сдружение “Животна помощ“, посрещнаха иконата. Литийно шествие с участието на представители на армията, духовници, хоругви, светини, изявени спортисти, духов оркестър и хиляди граждани пренесе иконата в храм “Света Троица“. Бяло платно, пътека от рози, бели гълъби, възгласи: „Майка си дойде“, „Толкова скъпоценно нещо не сме имали“…, радост, прегръдки, преклонение и почит, Вяра. Енергията на многохилядното море се разнесе в православни песнопения и благодарност. В словото си вранския епископ сподели:

„Днес се радваме не само ние, които се събрахме тук и които чакахме днешния ден с нетърпение, а с нас се радва и Света Богородица и Преподобeн отeц Юустин. Днес е наистина голям ден за цялата Епархия Вранянска и за целия район.

На днешния велик ден и небето се радва!

Искам да благодаря на дарителите, на брат Николай Михайлов от България и неговата фондация „Трейс за хората“, които наистина показаха голяма любов и с дарението на тази икона осъществиха наистина учението, че нашата православна вяра е наднационална и че това дарение на Светата икона обединява братята българи и сърби и в живота, и в църквата.

Благодаря на дарителите и делегациите, които ходиха в Хиландар и дойдоха със светинята тук!

Получихме голяма благословия, но и голяма отговорност да се грижим за тази святост, да преодоляваме различията между християнските народи и насърчаваме любов помежду си!“

17.12.2016 г., театрална Коледа на „Трейс Груп Холд“ АД

Любинка Милованович – председател на сдружение „Животна помощ“, гостува на театралната Коледа организирана от фондация „Трейс за хората“. Споделя с изпълнителният директор на фондацията Десислава Любенова своя отколешна мечта да се изработи копие на чудотворната икона на Богородица от манастира в Хилендар в дар на хората от Вранска епархия. Г-жа Милотинович знае, че Трейс от 2014-та, ден след ден, изгражда изгорените мостове между сърби и българи, чрез работата на строителите и инженерите, първоначално в „Трейс ПЗП Враня“, а после и при изграждането на Коридор 10, ЛОТ 3 в Гърделичката клисура. (По време на Първата световна война българите са обявени за окупатори, независимо че по това време териториите около Враня са български. През 1922 г. в центъра на града е издигнат паметник на жертвите на „българските окупатори по време на войната“.) „Животна помощ“, чийто председател е Любинка, всеки ден приготвя храна за социално слаби семейства, ползвайки безвъзмездно кухнята на Трейс във Враня… Списъкът с добри инициативи и дела на двете организации е дълъг.

Решението да се изработи копие на иконата на Майка Богородица от манастира „Хилендар“ и то да бъде дарено на Вранска епархия е взето. Г-жа Любенова поема ангажимент половината от необходимите средства да се предоставят от фондация „Трейс за хората“, а останалите да се съберат от доброволни дарения на граждани и организации.

Историята и съдбата на чудотворната икона е необикновена. Тя по интересен и неслучаен начин преплита историята на сръбския и български народ, на принадлежността ни към православната вяра.

Сведенията за иконата датират от VIII в., когато воините на императора еретик Лъв III Исаврянин (714-741) претърсвали домовете на православните християни, за да издирват икони, преминава през съдбата на Свети Йоан Дамаскин, преплита се със съдбата на архиепископ Сава Сръбски (XIIв.), провъзгласен за светец от българската държава и църква (иконата е подарена на св. Сава от Лаврата Свети Сава Освещени, която се намира в Назарет, като благословение). Тръгвайки с иконата, Св. Сава достига неспокойните земи на Балканите. Иконата, натоварена на едно магаре, сама намира пътя към Света гора и спира до малък параклис, където по-късно Св. Сава със своя баща, приел монашеското име Симеон, изграждат основите на манастира Хилендар. Манастирът Хилендар в продължение на два века е български, управлява се и се стопанисва от български монаси. През 1902 г. е предоставен на сръбската държава.

Копието, изработено по поръчка на фондация „Трейс за хората“ и сдружение „Животна помощ“, е четвъртото копие на „Троеручица” от Хилендар, инкрустирано с 5496 скъпоценни камъка. Първото копие, както знаем, е в България. Тук от XVII в. се издига една от светините на българското православие – Троянският ставропигиален манастир „Успение Богородично“. Изборът на мястото е направен от самата икона, както и при градежа на „Хилендар“. Други две копия се намират в храмове в Сърбия.

Чудесата се случват… и днес. Славата на чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“ се разнася надлъж и шир, година след година и век след век. Тя дарява изцеление на идващите с вяра при нея.

На 23.07.2019 г. иконата ще бъде дарена на  Манастир „Св. Никола“, Вранска епархия.

Разказите на журналиста Георги Милков прочетете тук и тук.

„Хилендарска чудотворна „Троеручица“ вече и в град Враня“ – Списание „Осем“

Фотограф: Найден Койчев