EN

Отправяме молитва към Бога да наспори успешното завършване на този красив негов дом- църква „Св. Николай Мирликлийски „, с. Мъдрец

В навечерието на Никулден камбаната на новопостроената църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“  огласи  началото храмовия празник в  с. Мъдрец, община Гълъбово. 125-годишната камбана, демонтирана от старата църква „Св. Арахангел Михаил“ и монтирана на новата камбанария, удари главният ктитор  проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов.

Първата копка на Храма бе на 17.05.2015 г. Благодарение на община Гълъбово е определен парцел, който според мъдречани е най- подходящ за извисяване на Божия Дом. Инициативния комитет по съграждането му взе решение строителството да се извърши със средства от дарения. Проектът на арх. Константин Косев, по който  се гради Дома Господен, както и изграждането му са  дарение от фондация „Трейс за хората“ и  проф. Николай Михайлов. Църквата е еднокорабна, дълга 19 м., широка 14 м, а най-високият й купол, върху който е поставен кръстът, се издига на височина 17 м.

Западно- и Средноевропейският Митрополит Антоний отслужи Благодарствен молебен. „ Няма нищо по-достойно, велико и красиво от това да остави човек частица от себе си във вечния дом Господен. Защото Бог знае нашите дела, чувства и мисли. Той ни наспорява според вярата, усърдието и трудолюбието, които проявяваме в нашето ежедневие. И нека знаем, че няма да остане нечута молитвата ни към него, ако просим не материални, а вечни, непреходни добродетели. Няма по-голяма добродетел от това, човек да жертва от своето и да го даде на Бога“, каза архиереят. Митрополит Антоний връчи  почетни грамоти за особени заслуги към Старозагорската епархия, за съграждането на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в с. Мъдрец на: проф. Николай Михайлов и Фондация „Трейс за хората“, на Мина Николова, Николай Тонев ,Мариана и Гергана Радкови, Георги Гагов,Тодор Иванов, Георги Желязков, Христина Вълчева и Георги Петков.

Кметът на с. Мъдрец , Тодор Янков благодари с думите: „Горди сме, че имаме такъв благороден човек, който никога не забравя къде е роден и от къде е тръгнал. Този човек е нашето момче проф. Николай Михайлов. Благодарение на него се извисява новият ни храм за чудо и приказ, за гордост на всички нас“.

Проф. Михайлов дари  икона на Св. Николай, която е в памет на дядо му – Кольо Михалев и сподели: „Винаги моите и на Фондация „Трейс за хората“ дарения са продиктувани от вътрешно убеждение и потребност човек да прави добро, когато има възможност. Аз съм израснал в това село. В това училище съм учил. Наследник съм на два стари мъдречански рода. Майка ми и баща ми са представители на стари родове от времето, когато селото ни се е наричало Софларе. Всички те са дали много за селото. Искам да им благодаря лично на тях, на моите предци и на всички съселяни от Мъдрец. Връщам се в спомените на детството си и осъзнавам, че всички добродетели, които имам – отношение към православната църква и Отечеството ни, се дължи на село Мъдрец и на хората в него.“

Храмовият празник в навечерието на Никулден се превърна в празник на селото.

На събитието присъстваха областният управител инж. Георги Ранов, председателят на Общински съвет – Гълъбово, Светла Боянчева, зам.-кметът на Община Гълъбово Димитър Василев, кметът на селото Тодор Янков, представители на медицинските факултети на Тракийския и на Пловдивския университет, дарители, строители и жители на с. Мъдрец.Предстои изработката и монтирането на олтар, закупуването на църковна утвар и изографисването на Храма.