EN

Партньорска инициатива на БФС и Фондация „Трейс за хората“ събира женските футболни машини на Ниш срещу национален отбор-ветерани, мъже на Р България в обща благотворителна кауза

Емил Костадинов, вицепрезидент на БФС и Десислава Любенова, изпълнителен директор на фондация „Трейс за хората“ представиха предстоящия благотворителен мач, който ще се състои на 16.05.(неделя) като събитие, което обединява и позволява да се съграждат нови духовни пространства и светове. „Седмица преди официалното откриване на паметник на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий в гр. Цариброд, фондацията и БФС, чрез най-любимата спортна игра, ще популяризираме инициативата, по която няколко години работим“, сподели г-жа Любенова и продължи: „Ние подкрепяме женския футболен отбор „ ТРЕЙС МАШИНАЦ“ и съвсем естествено дойде идеята да разкажем за каузата през футбола. Благодарим на БФС, че откликна и сме партньори в това. „Съпокровителите на Европа“ променят езиковата карта и днес 200 млн. души четат и пишат на кирилица.“
Емил Костадинов изрази увереност, че с общи усилия можем да подарим на българите от Западните покрайнини реален символ на родната култура и подчерта: „Щастлив съм, че демонстративният мач ще се изиграе срещу гранда на сръбския женски футбол, тъй като развитието и популяризирането на женския футбол е сред приоритетите, залегнали в политиката на БФС, а резултатите са видни за всички.“

Във видеоконферентна връзка председателят на Общински съвет на община Цариброд Зоран Джуров благодари на всички, които са ангажирани с дарителската кампания- инициативният комитет с председател Радко Влайков, посланикът на Р България в Сърбия до началото на 2021 г., на фондация „Трейс за хората“, на БФС, на дарителите. Той сподели, че Гимназията в Цариброд е от голямо значение както за града, така и за българската държава. Тя е създадена през далечната 1891 г. в рамките на Княжество България. В момента се прави цялостна реконструкция на училището, като сръбското правителство е отпуснало целева субсидия от 2 млн. евро.

Важно е да се отбележи, че идеята за паметника в двора на гимназията, която носи името на Светите братя от 2007 г., е на учителския екип. През учебната 2011/2012 г. учителите приемат единодушно решение да се постави паметник на Кирил и Методий в училищния двор.

За тези, които проявят интерес към каузата и присъстват на футболното събитие, освен срещата с любимите футболисти, ще има приятни изненади и радостни емоции.

БФС: Социалните дейности и благотворителните каузи са съществена част от дейността на БФС. В последните години съюзът подкрепя редица инициативи, сред които: турнир, посветен на борбата срещу зависимостите, който се провежда ежегодно на НФБ “Бояна“; различни активности на Столична община, свързани с екологични каузи. БФС подкрепя „Отбора на надеждата“, а младежкият национален отбор подпомага борбата срещу детския диабет.

КАУЗА : ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАМЕТНИК НА БРАТЯТА ПРОСВЕТИТЕЛИ И ПЪРВОУЧИТЕЛИ СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ, ГРАД ЦАРИБРОД, Р СЪРБИЯ
Фондация „Трейс за хората“: Дарителската дейност през годините на фондацията в Р Сърбия обхваща сферите на културата, образованието, спорта, сред които се открояват: Дарение на паметник на Васил Левски на община Цариброд (2014 г.); Препис (копие) на чудотворната икона на Света Богородица „Троеручица”, изработена в манастира Хилендар на Света гора (2019 г.)