EN

Председателят и изпълнителният директор на фондация „Трейс за хората“ на тържествена церемония по откриването на монумент на кан Тервел

Председателят на фондация „Трейс за хората“ проф. д.ик.н. Николай Михайлов и изпълнителният директор Десислава Любенова присъстваха на церемония по откриването на паметник на кан Тервел в Свети Влас, състояла се на 28.06.2018 г.

През август 2018 г. се навършват 1300 години от бележитата победа при Константинопол на войската на кан Тервел над арабите, опитващи се да проникнат в Европа. В чест на знаковата годишнина тази пролет бе учреден Национален инициативен комитет „Кан Тервел – Спасителят на Средновековна Европа“, председателстван от заместник–министър председателя по обществен ред и сигурност и военен министър Красимир Каракачанов и проф. Николай Михайлов, и с участието на акад. Антон Дончев, доц. Бони Петрунова, доц. Тодор Чобанов и други видни обществени и академични лица.

През настоящата година Комитетът организира множество събития за отбелязване на историческата дата и на паметта на владетеля, изиграл ключова роля за съдбата на Средновековна Европа. Сред тях са представяне на книгата на проф. дин. Георги Атанасов и проф. д-р Пламен Павлов „Кан Тервел – Спасителят на Европа“, предложение до Светия синод на Българската православна църква за канонизиране на кан Тервел (Тривелий), чествания на годишнината от победата на българската войска в гр. Тервел и гр. Камено, полагане на основите на паметник на кана в центъра на София. Паметникът на Кан Тервел в Свети Влас е инициатива на фондация „Българска памет – братя Диневи“, а автор на творбата е скулпторът Петко Йорданов.

На фона на бележитата годишнина със специално значение изпъква идейният проект на фондация „Трейс за хората“ за съграждане на български православен храм в Мадрид, тъй като в Испания е концентрирана най-голямата българска диаспора в Европа. Почетен председател на инициативния комитет „Свети Тривелий Български – православен храм“ е акад. Антон Дончев. Анимирана визуализация на идейния проект на храма може да разгледате в YouTube тук.

В изказване пред в. „Труд“ по повод откриването на монумента в Св. Влас председателят на фондация „Трейс за хората“ изтъкна, че „…Има много български велики ханове и князе, които са много важни за нас, българите. Но Тервел е един от малкото важни за нас, българите, и за Европа…“. Професорът разказа повече и за инициативите на Националния комитет „Кан Тервел – спасителят на Европа“, и за храма на Тривелий Български в Мадрид. „За пръв път успяхме да обединим инициативите на изключително много хора, и, за разлика от всички други български опити, не се разделихме на две, а всички се обединихме именно под това единение. Тервел е причината за това да бъдем обединени“, заяви пред „Труд“ проф. Михайлов.