EN

Проектите на фондация „Трейс за хората“

В отговор на всички онези, които си позволиха да използват интернет пространството за хули, лъжи и квалификации, посягайки на хора, институции и събития които са гордост за всеки народ и за всеки, който се себеуважава и който не се кичи с думата „патриот“, а с поведението си и мислите си отстоява човешките ценности, публикуваме този текст.

В минаването на границата на свободното говорене е добре да има и спирачки относно квалификации като „бутафорни фондации“, „касички“ и „кой ги знае“…. Някои хора обидиха всички, на които нашата фондация е помогнала и които прославиха страната си с упорит труд и качества, далеч от славолюбието и дребната еснавщина. Това са деца – математици, студенти, спортисти, музиканти, творци, прославили и прославящи България.

Ако за тях темата България е повод за хули и медийни изяви, за нас това е кауза, с достойна история, градящо се настояще и бъдеще, зависещо от действията на всеки от нас. Доказателствата са проектите, които сме реализирали и не сме промотирали в публичното пространство, защото никога това не е била целта. Паметникът на Васил Левски, реконструкцията на Храма в Троянската обител, космополитните Йордан Камджалов и Лиса Джерард, разказвачът-романист Захарий Стоянов, спасителят на Европа Тервел, сценичните постановки, филмовите фестивали, спортистите, децата музиканти и математици, студентите медалисти от международни състезания и още много, много други……. Те ни „знаят” и за нас това е достатъчно.

Годишните отчети на фондация „Трейс за хората” са публични и всеки може да провери какви проекти сме реализирали, колко е техния брой всяка една година и произхода на средствата, с които се финансира дейността. Никой от членовете на УС на фондация „Трейс за хората“ не получава възнаграждение. Всеки един от тях, със своите компетенции и влияние подпомага каузите, които сме целеположили при учредяването.

Нека не опорочаваме светлите примери в съвременото ни общество, а напротив, нека се множат – подкрепа чакат безкрайно много истински българи и каузи, далеч от политиката и тщеславието.

И понеже се придържаме изцяло към максимата „не по думите, по делата им ще познаете”, ще споделим част от проектите, реализирани през крехката четиригодишна история на нашата фондация. (Подробна информация има на нашата уебстраница.)

 

КРАТКО ОПИСАНИЕ НА ПОДКРЕПЕНИТЕ ПРОЕКТИ

Като самостоятелна структура Фондацията започна своя път и освен че подкрепя фестивали, изложби, спортни клубове и Университети, тя сама започна да създава проекти и инициира дейности. По-значимите от тях са:

Паметник на Васил Левски в сръбския град Димитровград (Цариброд)

Фондацията финансира изграждането на паметник на Васил Левски в сръбския град Димитровград (Цариброд) по инициатива на общината и българското население, живеещо в града, и скулптурата на проф. Валентин Старчев бе открита.

СМГ на конкурс в Москва

Седмокласниците от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, с научен ръководител Ваня Данова завоюваха едно първо и две трети места в международния проект „Methodology and Information Technologies in Education”  (Методика и информационни технологии в образованието) на тема „Числата на Каталан“ и „Триъгълникът на Паскал“. По регламент състезанието се провежда в три кръга: задочен – всички разработки се изпращат в БАН, очен (национален) – всички допуснати на този кръг се явиха на защита в Пловдив. Нашите български таланти се състезаваха в руската столица с отбори от Русия, Беларус и Казахстан. На заключителния кръг се състезаваха 200 проекта.

Реставрация на покривната конструкция на Храм „Успение Богородично“ в Троянската света обител

Фондация „Трейс за хората“ откликна на желанието на НВП епископ Сионий  да бъде извършена цялостна реставрация (възстановяване и укрепване на покривната конструкция като се запази изцяло автентичния вид и функционалност на покрива.  Епископ Сионий и Десислава Любенова приеха, че реставрацията  на покрива трябва да се извърши по старата строителна традиция,  което даде възможност за обучение на млади хора в усвояването на специфичния занаят. Добиването на плочите, начините на подредба, което изключва монтирането на водостоци, сложните сглобки от дървен материал са част от тайните, които остават скрити за широката публика. Покривът на храма има т.нар. „слепи“ капандури, които са предизвикателство за майсторите.

Възстановяването на покрива на Църквата „Успение Богородично“ в Троянския манастир, построена през 1835 г. позволи да бъдат запазени стенописите на Захарий Зограф и съхранени строителните традиции.

Издаване книгата „Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му“, Захарий Стоянов, през 2017г.

Изпълнителният директор на фондацията Десислава Любенова споделя: „Преди година ни попадна книгата на Захарий Стоянов  „Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му“, написана през 1883 г. Тази книжка е колкото хвалена, толкова и обругавана. Захарий Стоянов събира дълго време материал за книгата, като се среща с приятели и близки на Апостола, издирва документи, обикаля България и води специален архив за всяка своя стъпка. Както знаем, Васил Левски в своите действия е правил така, че да не оставя следи. Според изследователите Стоянов се проявява като истински учен архивограф. Най-продаваната за времето си книжка има четири издания след 1883 г. – две през 40-те години на ХХ в.  и две през 80-те години на миналия век. Ние от фондация „Трейс за хората“ избрахме да издадем отново книгата на Захарий Стоянов – първата биография на Апостола на българската свобода, под вещата редакция на акад. Антон Дончев. Ще спомена само един от заветите на Апостола, който Захарий Стоянов публикува в книгата: „Никому не се надявайте. Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново в робство“ – духовната сила на Левски  издига нашето национално достойнство на ново ниво. Колко от нас обаче знаят този завет?!

Храм „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“, с. Мъдрец

Първият съвременен храм в България, в който на олтара е поставена икона на Св. Тривелий – кан Тервел. През 2018г. се навършват 1300 години от победата на кан Тервел над Арабския халифат.

Скулптура на Св. Николай Мирликийски Чудотворец и молитвен кът

Фондацията съгради монумент на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Автор на скулптурата е Любомир Лазаров, бронзовата отливка е дело на леаря-скулптор Марин Марков. В молитвения кът е експонирана икона-мозайка „Покров Богородичен“, изработена от  Маргарита Маркова. Тропарът на св. Николай и Ктиторският надпис са дарение от Николай Шамаранов. Цялостното оформление на монумента е на арх. Николай Николов.

Освещаването на първата в България скулптура на Св. Николай бе извършено от Сливенският Митрополит Йоаникий в съслужение с Великотърновския Митрополит Григорий и Западно-и Средноевропейския Митрополит Антоний. В своето слово към гостите НВП Митрополит Йоаникий сподели: „Необятното море пред очите ни като че ли ни кара да мислим, че светът се състои само от вода, морета и океани. Но те и ние се нуждаем от покровител и застъпник, който да ни извади от бурите в житейското море. Св. Николай и днес помага и не оставя не възнаградени тези, които искрено отправят поглед към него“.

Ктиторският надпис на дарителите описва по най-добрия начин целта на святото дело: „Надяваме се, че нашата скромна инициатива ще бъде вдъхновение и насърчение във вярата и родолюбието на мнозина.“

Съграждане на български православен храм „Свети Тривелий“ в Мадрид, Испания

Фондация „Трейс за хората“ и Митрополит Антоний създадоха инициативен комитет с почетен председател акад. Антон Дончев.

Съграждането на храм в Мадрид е инициатива, която разпалва любовта към родното и възстановява самочувствието ни като българи, споделя Десислава Любенова при представяне на инициативата и продължава: „Бог го дарувал на българите за велика полза. – пише в „История славянобългарския“ Паисий Хилендарски. Няколко века по- късно да завъртим колелото и оставим за поколенията Памет, Служба и Празник за държавника и християнина, за първия български светец кан Тервел, свети Тривелий Български! В Испания живеят над 300 хиляди наши сънародници, от които 35 000 в Мадрид. В Испания, България няма културен и духовен център. Но въпреки това, българите там са успели да създадат 36 български училища, в които родените им в Испания деца да изучават нашия език, да четат книгите и слушат легендите разказани от бабите и дядовците им, имат онлайн медия, две списания и множество асоциации и фолклорни групи. Построяването на храм в Мадрид, извън пределите на родината, е храм-дар към идните поколения. „Да знаят, да помнят, да пазят, да прославят  БЪЛГАРЩИНАТА.“

Кодиак филм“ ООД

Подкрепа на документален филм, разказващ за славните маршове на българската армия, по книгата „Бойните маршове за честта и славата на България“. Представени са 17 от иначе стотиците паметни български бранни песни. За първи път след цели 70 години на забвение, те бяха извикани за нов живот от прашасалите партитури, забравени някъде, други възкръснаха и заблестяха с оригиналните си текстове, преглътнали политическите догми, забрани и преследвания.

Златна липа“

Подкрепа чрез спонсорство на международния фестивал за младо европейско кино,  който се провежда за трета поредна година в Стара Загора. Патрон на „Златна липа 2015” бе старозагорецът, големият български актьор Васил Михайлов. Големият победител за ново европейскo кино 2015 год. е българският филм „Урок“. Европейското събитие събра кинотворци от 16 държави.

СНЦ „Активна подкрепа за креативност“

S`COOL ROCK FEST е младежки фестивал, част от културния календар на община Пловдив , който дава възможност за изява на новоизгряващи рок групи и  представяне на тяхната авторска музика. Организатор на събитието е неправителствената организация „Активна подкрепа за креативност“. Фестивалът се провежда на два етапа: До края на юни 2016 г. бяха реализирани осем прослушвания под мотото „Да извадим рока от репетиционните“. Десетте най-добре представили се групи, получиха правото да се явят за участие на втори етап на фестивала, който се проведе на 9-ти и 10-ти септември на Лапидариума в Стария град.

Изложба „ПОСОКИ“, Република Сърбия

„ПОСОКИТЕ“ на осем български художници намериха своя пристан в столицата на Сърбия Белград. В експозиционната зала на центъра за култура „Влада Дивлян“ (един от най-известните рок музиканти на Сърбия) бяха представени творбите на Любен Генов, Димитър Грозданов, Василка Монева, Николай Янакиев, Долорес Дилова, Румен Нечев и Станимир Желев. Сред участниците бе и фотографът Иво Хаджимишев.

30% от откупката на всяка творба бяха дарени на Музея на изкуствата в Белград. Никола Никодиевич, председател на Общинския съвет на Белград сподели при откриването: „ Критерий за успешността на една компания е нейната отговорност към обществото и не само подкрепата, но и създаването на културни събития. Благодарим на фондация „Трейс за хората“ за тази възможност.

Дарение за Музея на изкуствата в Белград

Изпълнителният директор на фондация „Трейс за хората“ Десислава Любенова и директорът на Националния музей Бояна Брешкович подписаха меморандум за сътрудничество.  Фондацията направи дарение за реставрацията на музея.

Спонсорство за  два театъра в Р България

Фондацията избра да спонсорира пленителната криминална комедия на Теди Москов „Редки тъпанари“ на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“. Спектакълът с режисьор Теди Москов е на театър „Сава Огнянов“, Русе.

„Осмото чудо“, aнсамбъл „Българе“

Едно уникално пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор чрез комбинация от филм и динамичните български  народни танци и песни, заедно със златните момичета на България. Дарение за Национална Импресарска мрежа ООД, носител на правата на ансамбъл „Българе“.      

Рокфест 2017, община Ловеч                           

Читалище Наука-1870 Ловеч е организатор на Lovech Rock Fest“, като се осъществява изцяло с подкрепата на спонсори. Очаква се за Деня на българската независимост през 2018 г.  „Lovech Rock Fest“ да стане традиционен и заедно с градовете Троян, Плевен и Левски, които също организират подобни прояви, да развиват туризъм, свързан с роккултурата.

Отбор по математика на УАСГ

Отборът по математика, ръководен от доц. д-р Станислава Стоилова и ас. Петър Стоев  спечелиха бронзов медал на международното състезание SEEMOUS в Яш, Румъния, 2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови на Националната студентска олимпиада в Пампорово, а на междууниверситетското състезание завоюваха 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала. В доклада си Деканът на „Транспортен факултет“, УАСГ проф. Владимир Тодоров подчерта: „ Заслуга за успеха на нашите математици има фондация „Трейс за хората“, която ни подкрепя“.

Награждаване дипломанти, УАСГ

Всяка година Фондацията награждава дипломанти за „Най-добра дипломна работа“, които се избират от факултетите на университета. Освен парична награда всеки един от амбициозните и отличени млади инженери получава правото за старт в кариерното развитие. За 2017 г. наградите получиха: Лилия Смилкова, Александър Иванов, Пламен Славчев, Андреан Паронов.

Състезание „Spaghetti Bridge“, УАСГ

Награден фонд за състезанието „Спагети бридж“. Всяка година Фондацията подкрепя младите инженери в интереса им към предизвикателството, характерно за строителната професия – облогът, който прави майсторът преди да започне да съгражда. Наградите на първите три отбора се връчват на организираното от студентски съвет събитие „20 ХАОСА разлика“. Победителят се класира за участие в международния конкурс „Spaghetti Bridge“ в Будапеща.

Чествания на 75 години УАСГ

През 2017 УАСГ отбеляза 75 години от основаването си и началото на инженерното образование в България. Фондацията подкрепи организирането и провеждането на  Mеждународна юбилейна научна конференция „75 години УАСГ“, 1-3 ноември 2017 г. На форума бяха представени последните тенденции, постижения и проблеми в  тематичните направления, по които се обучават студенти в Университета.

Фондация „Подкрепа за образование“ 

Фондацията подкрепя младежи, напуснали социални институции за деца и младежи от семейства в неравностойно положение да завършат висше образование. Осъществява консултиране и материална подкрепа, с цел младите хора да намерят подходяща професионална реализация.

Награди в Тракийски университет

Всяка година Тракийски Университет Стара Загора връчва специални награди на учени от висшето училище  за принос в публикациите и развитие на научната дейност. Фондацията за втора поредна година дарява на Университета средства за отличаването на българските учени в различни сфери от направленията на учебното заведение.

Изложба „The City Academy“

За трета поредна година „Балпекс“ ООД организира конкурса за млади архитекти и професионалисти „The City Academy“, който завършва с изложба на отличените проекти. В Академия ГРАДЪТ 2017 участваха над 100 млади български архитекти и инженери със свои идейни проекти за съвременните градове, сгради и инфраструктура. Те бяха оценявани от доказани архитекти и професионалисти от строителния бранш и градоустройството. В изложбата участват всички проекти.

Фонд акад. Дончев-млади таланти

Университета по библиотекознание и информационни технологии.  Публичната лекция на акад. Антон Дончев „За Духовността“ завършва по необичаен начин – академикът дарява на УНИБИТ ръкописа на романа си „Време разделно“. Университетът изготви фототипно издание на романа в тираж 104 броя, като някои от тях са подарени на големите библиотеки в страната, а останалите ще бъдат разпродадени. Със събраните средства е учредена ежегодна литературна награда на името на Антон Дончев.

Българският дух в Европа през вековете

Изследователи, историци и учени, посветили живота си в това да изследват българския дух в неговия дълбок корен, си дадоха  среща в старата столица Велико Търново на международен форум, организиран от Фондация „Български център просветление – Дамян Попхристов“.

 

 СК  борба „Берое“  

             

Баскетболен клуб „Берое“ (мъже)

 

 СК Волейбол „Берое“ ( жени)

 

СК по худ. гимнастика „ЕЛИТ“         

Награден фонд за Международния турнир по художествена гимнастика за купа ЕЛИТ

 

БА на „Спортистите Олимпийци“    

Подкрепа издаването на  албум, разказващ за българските  спортисти Олимпийци

 

Кампания „Заедно строим пътища към дома“ – съвместен проект на ТГХ и БГ радио

В рамките на проекта в ефира на БГ радио бяха представени историите на българи, с успешно образование и кариера в чужбина, избрали да се върнат, за да продължат успешното си развитие в България. Успешната реализация в България е възможна! „Пътят, който е очертан от една добра кауза… е правилният път. Заедно чертаем този път, споделя в ефира изпълнителният директор на Холдинга Мирослав Манолов. Всяка седмица водещите на сутрешния блок „Стартер“ представяха изключително интересни млади, умни и вдъхновяващи личности, които превръщат „България в по-добро място за живеене“.

 Вестникарска група България“ ООД   

Фондацията подкрепя две кампании: „Достойните българи“ и „Отличниците на България“                              

“Стандарт нюз“ АД

Фондацията подкрепя кампаниите “ Чудесата на България“ и „ДА“ на българската икономика

Българска Коледа, БНТ

Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ е в подкрепа на спасения детски живот. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов“.

 „Великден за всеки“

Националната кампания „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова. Разпределението на боновете, всеки на стойност 20 лв., става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт. Фондацията направи дарение за 5 общини в Р България.

Фондация „Атанас Буров“ 

Председателят на УС на фондация „Трейс за хората“ проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов е член на УС на фондация „Буров“. Фондация „Буров“ организира конкурс за стипендии на ученици за професионални гимназии по икономика, стипендии за студенти и стипендии за участници в лятното училище на тема „Инвестиции“.

Благотворителността е акт, който е чужд на показността. Той е дейност, чрез която се подкрепят личности и екипи, които със своите таланти, познания и умения са вдъхновяващи примери за общността, дават основания младите да избират България, да популяризират Родината ни, да продължават да мечтаят и сбъдват мечтите си.

28.08.2018 г.                                                  Фондация „Трейс за хората“

София