EN

РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ПОКРИВА НА ТРОЯНСКАТА СТАВРОПИГИАЛНА СВЕТА ОБИТЕЛ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

Фондация“ Трейс за хората“ в подкрепа на запазването и съхраняването на българските строителни традиции

Църквата „Успение Богородично“ в Троянския манастир е построена през 1835 г. За първоначалния й вид  съдим по една щампа от 1839 г. и от описанието и рисунките на унгарския пътешественик Феликс Каниц. Здравият градеж на сградата е от ломен шуплест варовик и препечени големи тухли, сменяващи се на редове, споени с хоросан. Раздвиженият покрив е покрит с каменни плочи- тикли .

Покривите от тикли са специфична дейност ,която изисква много съсредоточеност по време на работа. Каменните плочи са естествен материал, несравним с нито един съвременен високотехнологичен материал произведен специално за тази цел. Тази технология на градеж на покриви, запазена през вековете е  характерна за определени краища на България.

Игуменът на Троянския манастир Негово Преосвещенство Велички Епископ Сионий споделя: „Храмът на троянската обител носи непреходност, вечност, хармония и красота, които са актуални винаги. През годините течовете на покрива постепенно обезличават и изтриват стенописите дело на  Захарий Зограф. „

Фондация „Трейс за хората“ откликна на желанието на НВП епископ Сионий  да бъде извършена цялостна реставрация (възстановяване и укрепване на покривната конструкция като се  запази изцяло автентичния вид и функционалност на покрива.  Епископ Сионий и Десислава Любенова- изпълнителен директор на Фондацията  приеха, че реставрацията  на покрива трябва да се извърши по старата строителна традиция,  което даде възможност за обучение на млади хора в усвояването на специфичния занаят. Добиването на плочите, начините на подредба, което изключва монтирането на водостоци, сложните сглобки от дървен материал са част от тайните, които остават скрити за широката публика. Покривът на храма има т.нар. „ слепи“ капандури, които са предизвикателство за майсторите.

Оказа се, че няма много писмени доказателства , представящи строителството с каменни плочи. В българската етнографска литература има оскъдна информация за това.  Фондация „Трейс за хората“ се ангажира да документира отделните етапи от процеса на реконструкция и реставрация на Божия дом.

По време на реконструкцията в подпокривното пространство се появиха изключително интересни каменни плочи-  символи, които майсторите строители са оставили като свой каменен подпис. Изключително интересен е гълъбът- символ на Светия дух, поставен под абсидата на храма.

С благословията на НП епископ Сионий фондация „Трейс за хората“ изработи филм, в който представя каменните кариери за добиване на плочи, начинът на изграждане на основата, подредбата на плочите, почистването, градежът и т.н.

Запазването на покрива в неговата автентичност , независимо от средствата, труда и времето е също толкова важно , колкото и целия храм, най-  емблематичната сграда- светиня на манастирския комплекс.

През м. ноември 2016 г. започна реставрацията на иконописите  в Храма „Успение Богородично“