EN

Среща на акад. Антон Дончев, член на УС на фондация „Трейс за хората“ с отборите по математика на УАСГ

Среща- разговор на тема: „Предизвикателствата пред образования човек. Как притежаваните знания да са полезни днес?“ се проведе  в Заседателната зала на Ректората на УАСГ. Срещата е съвместна инициатива на Фондация „Трейс за хората“ и академичното ръководство на УАСГ. Специален гост бе акад. Антон Дончев.

Поводът за срещата бе отличното представяне на отбора по математика на УАСГ в Международната студентска олимпиада по математика SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olimpiad for University Students)  В Кипър студентите завоюваха 4 бронзови медала.

Освен осемте тазгодишни участници в олимпиадата, на събитието присъстваха момчета и момичета, постигнали забележителни успехи в предишните години. Между тях и двама златни медалисти. Ръководителите на отбора – проф. Владимир Тодоров, доц. Станислава Станилова и ас. Петър Стоев представиха  интересни подробности около участието на математиците от УАСГ на национални и международни олимпиади през последните години. За „своите“ математици ас. Петър Стоев сподели: Едно от най- хубавите неща в живота ми е срещата с Вас- млади, умни, интелигентни хора…толкова много съм получил от Вас.  Досега не е имало състезание без студенти от УАСГ да печелят медали

проф. Владимир Тодоров коментира :“ Математиката е опит човешкия разум да разбере себе си и това около него. Ние се радваме на нашите студенти. Един от тях получи толкова точки , колкото целия отбор на един македонски университет. Младите хора взаимно си влияят и аз обичам да им казвам: светът е безкраен в двете посоки и забавен за човешкия мозък, който го създава. Благодарим на проф. Михайлов за подкрепата- за първи път бизнеса се заинтересува от нас. Дълбоко благодарни сме на Трейс“. За присъстващите бе изключително интересно да научат, че  в изминалите 10 години отборът на УАСГ ,на национално ниво се конкурира единствено с първия отбор на Математическия факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. Студентите , изучавали в продължение на един семестър математика в УАСГ, надвиват студенти от други висши училища, учили по четири семестъра точната наука.

Акад. Антон Дончев говори  за магията на траките, за магията на България, за магията на тези момичета и момчета от УАСГ, изучаващи архитектурни и инженерни науки и надвиващи на математическия тепих своите връстници от математическите факултети в страната и чужбина. Много сполучливо бе сравнението му на лечебните билки в България, които са в пъти по-енергийни от същите видове, растящи в други краища на света, с нашите състезатели по математика, които на пръв поглед не се отличават от своите връстници от математическите факултети, но ги побеждават и то точно на полето на математиката. Академикът се обърна към присъстващите с думите: „ Някой Ви ги праща тези деца, уважаеми преподаватели. Вие, крехки момичета и господа студенти,  имате крила, но не да се издигате по върховете, а волно да летите. Математиката е философия, наука за устройството на света, тя търси думите чрез които човек разговаря с Бог. Вие сте светли хора, носите светлината и е важно да я разпръсквате. Задачата, която е редно да решите е как да поддържаме тази светлина.

проф. Николай Михайлов , почетен председател на Фондация „Трейс за хората“ и ръководител на Катедра „Пътища“ в УАСГ се обърна към студентите с думите: „ Това, което фондация Трейс за хората прави е да подкрепяме образованието, да подкрепяме младите хора, които имат желание да се развиват и вървят напред. За нас е важно, вие, „нашите златни зрънца“ да останете и продължите своя житейски път в България. Да обърнем нещата: нека другите да се учат от нас, има смисъл да бъдем образовани.

По студентски срещата продължи на чаша вино.Сред нас постоянно се случват позитивни мигове и събития и ако искаме животът ни да се нареди както трябва и както ние самите мечтаем, е необходимо да говорим повече за тях, да ги споделяме и осъзнаваме…