EN

Талантливи деца в класа на „Отличниците на България“, отново подкрепени от „Трейс за хората“

Фондация „Трейс за хората“ за трета поредна година подкрепи инициативата „Отличниците на България“. В-к „24 часа“ прави клас от отличници, като журито избира 20-25 деца от цялата страна по определени критерии. През 2019 г. „Трейс за хората“ връчи грамоти на две от талантливите деца – математичката Мартина и пианиста Томас.

Сара и Мартина Илиеви – две сестри, за които математиката е забава. Сара (12 г.) има 70 медала от международни състезания. Едва 9-годишната Мартина, която се нареди сред тазгодишните отличници на цяла България, вече има 38 отличия. На състезанието, което селектира националния отбор по математика, Сара открива грешка в задачата. Този юли двете са диамантени победители на световното състезание по математика World Mathematics Invitational във Фукуока, Япония, където участието им е подкрепено от фондация „Трейс за хората“. Мартина е най-малкият участник в престижното състезание. На същия форум в съревнование със собствената си сестра тя печели и купата Star of the World за постигнат най-висок резултат от всички български участници. Сара бе част от втория випуск на “Отличниците на България“ през 2018 г. През декември двете сестри ще се състезават на световния финал на златните медалисти по математика, който ще се проведе в Токио.

12-годишният Томас от Монтана, възпитаник на берковското читалище, е лауреат на много майсторски състезания за пианисти, включително от последното издание на престижно Гран При в Лондон, където жури и публика остават възхитени. Всеки ден Томас свири по 5-6 часа, за да развива таланта си, като казва, че чрез музиката си почива. Сподели развълнувано, че любимият му композитор е Ференц Лист.

Фондация “Трейс за хората“ обединява усилията на всички дружества на „Трейс Груп Холд“ АД в областта на корпоративната социална отговорност. Чрез тази и другите кампании в подкрепа на възможностите и изявите на младите хора, на културата, науката и спорта в България, Трейс въплъщава разбирането си, че дарителството и социалната отговнорност не са просто корпоративни „задължения“. Те са истинска възможност за пълноценно устойчиво развитие на обществото, от което ние и децата ни сме част.