EN

„Трейс за хората” награди победителите в конкурса „Spaghetti Bridge 2015“

Фондация „Трейс за хората” отличи 15 студенти, победители в традиционния конкурс на Университета по архитектура, строителство и геодезия „Spaghetti Bridge 2015”. В България това е единственият конкурс по рода си и се организира от организатори на събитието са Студентски съвет при УАСГ. Идеята на състезанието е студенти (без ограничения от курса или специалността) да направят проект на мост от спагети (паста), като предвидят натоварването, което би издържал преди да се разруши.

Тази година „Spaghetti Bridge“ беше проведено на 15-ти и 16-ти април, като на 15-ти се извърши самото строене на мостовете, а на 16-ти тяхното изпитване, а организатори на събитието са Студентски съвет при УАСГ. Награждаването се състоя на церемонията по връчването на академичните награди ХАОС. Представители на Студентския съвет и фондация „Трейс за хората” в лицето на инж. Боян Делчев, Христина Ангелова и Наталия Малчева, връчиха наградите на трите най-добре представили се отбора пред очите на техните колеги и преподаватели, давайки им възможността да получат заслужени аплодисменти. Отборите, които участваха в състезанието, бяха седем на брой, всеки от тях от по пет човека. Те изработиха моделите на мостовете си във фоайето на новата сграда на университета под погледите на своите преподаватели и колеги.

Голяма заслуга за провеждането на „Spaghetti Bridge“ имат Студентски съвет, фондация „Трейс за хората”, копирен център Copycom Bulgaria и фирма за производство на тестени изделия “Спектър Комс” ООД. Наградният фонд за първите три отбора беше осигурен от фондация „Трейс за хората” за първо място – парична награда на стойност 500 лв., второ място – 300 лв. и трето място – 200 лв. Всеки от участниците в отборите ,извоювали място в челната тройка, ще получи възможността да проведе едномесечен платен стаж в дружествата на „Трейс Груп Холд” АД като част от процеса за подобряване на връзката между висшето образование и бизнеса.
Отбор „Кольо Фичето“ с представители: Мариян Тончев, Недялко Велков, Златислав Атанасов, Иван Иванов и Христо Михайлов, за втора поредна година успяха да извоюват първото място. Конструираният от тях мост издържа натоварване от 86 кг., като техническият доклад и убедителната презентация им помогнаха да изместят отбора, класиран на второ място, чийто мост издържа 106 кг. Те получават парична награда в размер на 500 лв. осигурена от фондация „Трейс за хората”.
За втора година отборът първенец ще вземе участие в Световното първенство по Spaghetti bridge, на което домакин традиционно е университет „Обуда” в Будапеща, Унгария. Финансирането по пътуването, престоят и таксите за участие ще бъдат покрити от Студентски съвет и спонсори.

Второто място зае отбор „Мостоваците“ с представители: Йордан Ярабанов, Лъчезар Атанасов, Светла Панайотова, Ахмед Ал-Махамид и Илиян Кованджиев, като направиха зрелищен дебют, представяйки най-издръжливия мост в таз годишното състезание, който издържа завидните 106 кг и единствено неточности в техническия доклад ги изпрати едно стъпало по-долу на почетната стълбичка. Те също получават парична награда осигурена от фондацията в размер на 300 лв. и платени стажове в холдинга.
Третото място си извоюва отборът „Кетчуп“ с представители: Мила Цанова, Веселин Бакърджиев, Андреан Паронов, Иван Вълчев и Пламен Славчев, мостът им издържа натоварване от 28кг. Тяхната награда е на стойност 200лв. и възможност за стаж.
И петнайсетимата участника в трите отбора от челната тройка се оказаха представители на Факултета по транспортно строителство, което явно им даде предимство пред колегите им от Строителния факултет. На четвърто място се класира отбор „Пътищарчета“, а на пето място отбор „100 кила“. При провеждането на състезанието отбор „Обтегачите“ се отказа поради затруднения в изграждането на предварително избраната от тях конструкция, а седмият отбор в състезанието не успя да завърши своя мост на време, но това не попречи да бъде довършен и изпитан извън класирането за радост на публиката.

Комисията оценяваща отборите бе с председател доц. Любомир Здравков, катедра: „Метални, дървени и пластмасови конструкции“ и членове: доц. Лазар Георгиев, катедра: „Транспортни съоръжения“, доц. Добромир Динев, катедра: „Строителна механика“ и Борис Рашев представител на Студентски съвет.

Двудневното състезание се радваше на завиден интерес от страна на преподаватели и студенти, които наблюдаваха, както процесът по изграждане на мостовете, така и представянето, изпитването и разрушаването на конструкциите от спагети. Конкурсът Spaghetti bridge е гордостта на УАСГ и Студентският съвет се стреми с всяка изминала година да развива събитието. То приема много добре както от студентите, така и от техните преподаватели, защото докато се забавляват отборите представят по един изключително интересен начин до каква степен са усвоили учебния материал и тънкостите в проектирането и изграждането на мостове. Студентският съвет отправи искрени благодарност на фондация “Трейс за хората” и останалите спонсори за подкрепата!

Повече за условията на конкурса

За целта всички участващи отбори трябва да представят технически доклад на проектираният от тях мост. Изискванията за доклада са да съдържа инженерни схеми на моста, изчисления за носимоспособността на конструкцията, а също така и предвиждане на граничния товар и механизма на разрушение. Състезателите представят презентация от 5 слайда, която описва накратко конструктивното решение и предвиждане на поведението на модела. Всеки отбор трябва да построи мост от паста, като след построяването съоръжението бива натоварено до разрушаване. Оценяването става след направата на мостовете и представянето на отборите, като времето, за което се изпълнява моста, се определя от съдиите. Оценката се формира от техническия доклад, презентацията, ефикасността на моста и точността на изчисленията. Основните носещи елементи на съоръжението се изпълняват от спагети, като за пътното платно се използват листове от лазаня. Конструктивните елементи натоварени на опън могат да се заменят с обикновени конци за шиене. Механичните характеристики на спагетите са: Модул на еластичност – 7 000 000 kN/m3 и Гранична якост – 14 000 kN/m3. Залепването на елементите са извършва с бързо залепващо лепило или пистолет с горещ силикон. Размерите на всеки от конструираните мостове трябва да отговарят на следните изисквания: светъл отвор на моста – 900 мм; височина: горният край на моста да е не по-малък от 250 мм, измерени от нивото на подпиране, а долния край на нивото на подпиране; теглото да не надвишава 10N; по пътното платно да могат да преминават автомобили с напречни размери 50х50 мм; да издържат минимален товар от 10N. С помощта на дървено трупче, закачено с S-образна кука в средата на отвора се извършва самото натоварване, като съоръжението стъпва върху горната повърхност на система за изпитване.