EN

„Трейс за хората“ отново подкрепи студентското състезание за строеж на мостове Spaghetti Bridge

Фондация „Трейс за хората“ за пета поредна година подкрепи една от най-интересните студентски надпревари в УАСГ – Spaghetti Bridge, състезание за строеж на мостове. Тази година до финалната фаза достигнаха 4 отбора.

Основен организатор на състезанието е Студентски съвет към УАСГ. Четвъртокурсничката Петя Гоговска, представител на съвета и главен организатор на спагетостроенето не скрива, че възприема Spaghetti Bridge като своя лична кауза. „Успехът през годините провокира Студентски съвет състезанието да излезе от рамките на УАСГ – споделя Петя – от идната година очакваме да се включат в него отбори не само от български, но и от чуждестранни университети. Първата крачка за това е направена – Spaghetti Bridge вече има онлайн платформа за регистрация.“

Доц. д-р инж. Добромир Динев, директор на Университетския център за информационни технологии в УАСГ и член на журито на Spaghetti Bridge, обяснява повече за самата идея на състезанието и как се формира крайната оценка. „В много държави такива състезания се организират още в средното училище, защото мостове могат да сглобят и деца”, споделя той. „Целта в университета е да видим как нашите вече пораснали деца могат да разработят проекта правилно и да защитят инженерната обосновка.“ Акцент имат критерии като презентация и доклад на кандидатстващия отбор, ефикасност и точност на проекта. Затова Spaghetti Bridge далеч не е елементарно състезание. Петя Гоговска коментира, че ценността му е особено важна и защото е сред малкото възможности за специфични студентски екипни надпревари в УАСГ.

Отборите изработват своите проекти от спагети и лепило и предварително определят тежестта, която може да се постави на техните мостове. Конструкциите на мостовете се тестват на живо пред публика в университета.  Победителят в тазгодишната надпревара е отбор „Авери строй“, съставен от студенти от специалностите „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Архитектура“. На 8 май, по време на традиционно провеждащите се студентски награди ХАОС в УАСГ, първите три отбора получиха награди от фондация „Трейс за хората“.

Какво разказва Петя Гоговска за дългогодишното сътрудничество на Студентски съвет и Фондация „Трейс за хората“: „Благодарим за това, че „Трейс за хората“ винаги ни е подкрепяла. През годините има много събития, на които фондацията ни e партнирала. Не само Spaghetti Bridge, но и други инициативи, които стимулират студентите да участват в международни състезания. Помагате им да пътуват и да се развиват, да представят проектите си на друго ниво и при друга конкуренция. Невинаги успяваме да съберем бюджет за събития и помощта на „Трейс за хората“ е много ценна за нас. Дори се случва фондацията да се свързва с нас, за да ни предложи да подкрепи проект, преди още ние да сме поискали помощ. Никога не ни забравяте.”

Отборът победител „Авери строй“ замина за участие в световния кръг на състезанието Spaghetti Bridge, което се провежда в Будапеща. Там те участваха с различен проект, който получи специално отличие за естетика и предизвика възхита с нестандартната си конструкция и красив вид от жури, участници и публика.