EN

„Трейс за хората“ – партньор на Маратон София 2015

Фондация “ Трейс за хората“ подкрепи 32-рия старт на най-мащабното спортно събитие в българската столица Маратон София 2015, който се проведе на 4 октомври 2015 г. В него участваха рекорден брой участници – 3800 атлети от България и чужбина. Спортното събитие е част от официалната програмата на София – Европейска столица на спорта през 2018 г., в духа на кампанията за повече спорт за здраве и по-активен начин на живот.
Сигнална сирена оповести началото на спортното събитие, превърнало се в символ на София. Кметът Йорданка Фандъкова, съпредседател на организационния комитет на София 2018 – Европейска столица на спорта, Красен Кралев, министър на младежта и спорта и Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийски комитет, приветстваха участниците и отбелязаха, че Маратонът става все по-привлекателен и класен. Доказателство за това е не само огромният интерес, но и фактът, че насроченият за 9 октомври 2016 г. старт ще важи за Балканско първенство и за първи път в историята ще определи шампионите сред най-добрите атлети на полуострова. 32-рият Маратон в София е на нивото на елитните световни маратони, категорични са и българските и чуждестранните участници.
На националния стадион „Васил Левски“ г-жа Фандъкова обяви, че вече е получена добрата новина и София е европейска столица на спорта. Тя благодари на всички, които са подкрепили тази инициатива и изрази благодарност към спортното министерство в лицето на министър Красен Кралев, както и към Стефка Костадинова.
Десетки хиляди столичани приветстваха атлетите по трасето, което преминаваше по едни от най-красивите и зелени улици и булеварди на София. Публиката участва в множество игри и викторини край старт-финала на трасето.
При мъжете на класическата дистанция от 42.195 км с лавровия венец се окичи представителят на Етиопия – Самуел Демие ( 2:16:40). При жените най-бърза бе Ребека Корир от Кения, която триумфира с личен рекорд и рекорд на трасето (2:32:36). Всички завършили дистанциите 20 км и 42.195 км получиха медали.