EN

Третото балканско квадринале на живописта в Стара Загора с награда от ТРЕЙС

„Трейс Груп Холд“ АД за пореден път подкрепи Балканско квадринале на живописта “Митове и легенди на моя народ“, което се организира от Община Стара Загора, Министерството на културата, Съюза на българските художници и Градската художествена галерия – Стара Загора.

Характерното за тазгодишното издание е голямото многообразие на теми. Видно е желанието на художниците да търсят своята образна представа както за популярни, така и за неособено познати митове и легенди”, каза доц. д-р Марин Добрев, директор на Градската художествена галерия в Стара Загора. Той нарече изложбата пъстра, с много жизненост в различни посоки: от чисто реалистичното начало до метафорите, символите и притчите.

Официалното награждаване бе на 18 декември в Градската художествена галерия на Стара Загора. Изпълнителният директор на „Пи Ес Ай“ АД връчи на художника Стоян Куцев Наградената картина е откупена от ТРЕЙС и е дарена на Градската художествена галерия.

Към третото издание има засилен интерес. Ако за първото издание на квадриналето през 2004 г. са пристигнали 380 картини, то за второто през 2008 г. те са вече 420, а за третото издание – 477. Последните са създадени от 260 живописци от 12 страни. Картините на третоо издание бяха оценявани от жури, определено от СБХ, в състав: проф. Станислав Памукчиев – председател, Весела Радоева, Долорес Дилова, Михаил Лалов, Красимир Линков, Иванка Сотирова, Марин Добрев и Валентин Дончевски. То допусна до изложбата 165 произведения на 120 художници от 9 страни. Традиционно най-значимо е участието на художници от съседските страни Румъния и Турция. Към изявата със старозагорски подпис интерес проявяват държави като Литва и Латвия, разширено е присъствието на художници от Германия, а този път на квадриналето се представят и живописци от Япония и Полша.