EN

ФОНДАЦИЯ “ТРЕЙС ЗА ХОРАТА“ ИЗДАДЕ КНИГАТА „КМЕТЪТ НА СОФИЯ- ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ“

Зала „България“, Станислав Колев, журналист, документалист, Десислава Любенова, изпълнителен директор на фондация „Трейс за хората“, Димитър Стоянович, журналист, редактор, историк…събра ги представянето на книга, разказваща житейските, професионални и управленски стъпки на ИВАН ИВАНОВ- инженерът и строителят на модерна София.


Ако желаете да поръчате книгата „Кметът на София инж. Иван Иванов“ кликнете ТУК.


На 05.10.2021 г., в камерната зала „България“ бе представена книгата „КМЕТЪТ НА СОФИЯ- инж. Иван Иванов“, управлявал града от 1934 г. до 1944 г. , с автор Станислав Колев. Предговорът на книгата е на проф. Андрей Пантев, издател фондация „Трейс за хората“. На представянето, сред гостите, бе внучката на инж. Иванов ,Лора Миленкова.

Изпълнителният директор на  фондация „Трейс за хората“ г-жа Десислава Любенова благодари на гостите на събитието и сподели: „ Избрахме да бъдем издатели на книгата за инж. Иванов, за да отдадем заслуженото на този голям българин, визионер, и професионалист. Тази година се навършват 25 години от създаването на „Трейс Груп Холд“ и ние решихме да отбележим тази годишнина с няколко събития, които да надградят българската история, култура и българския дух. Едно от тези събития е издаването на книгата „Кметът на София- инж. Иван Иванов“. Макар, че е биографична книгата се чете като роман, защото авторът Станислав Колев, на който благодаря за доброто партньорство, всъщност е успял много увлекателно, и много леко и ефирно да ни преведе през исторически факти и събития. Когато човек прочете книгата, или в мен усещането, което изплува беше „Искам и аз да оставя нещо на този свят, но искам да го направя тихо, скромно, смислено, професионално, градивно. Горещо препоръчвам книгата, защото усещането което остава след това наистина е само позитивизъм.

Журналистът Димитър Стоянович, който представи книгата  благодари на фондацията за прекрасното издание, защото “не са много често случаите, в  които смисленият бизнес застава зад образователни и интелектуални проекти като този, още повече в една годишнина, 130 години от рождението на инж. Иван Иванов.“ С усмивка и лека тъга той предположи, че повечето от хората поназнайват нещо за инж. Иван Иванов, позовавайки се на народопсихологията ни,ние винаги  „знаем поне нещо за някого, като  народните песни- започваме с първия куплет и после всичко ни се губи. В този смисъл- продължи Стоянович,  г-н Колев се е заел с една много тежка и важна задача да напише историята на инж. Иван Иванов до последния куплет, така че наистина най-после да имаме ясна представа за един много, много заслужил човек не само за град София и столичния живот“.

За авторът на книгата Станислав Колев, инж. Иванов е мечтател, една от най- прекрасните фигури в историята на София. В топлия и задушевен разказ на автора, умело воден от въпросите на г-н Стоянович, присъстващите разбраха, че инж. Иванов си е представял София като град-градина. За да реализира тази идея той организира голям международен конкурс за урбанисти от Европа и избира градоустройствения план на проф. Адолф Мусман, който започва да  осъществява през 1938 г. Войната спира инж. Иванов в реализацията на плана. Днес, като спомени от този план са парковете на София- Южен парк, Западен парк, Северен парк,част от градоустройствения план на Мусман.

След историята по съграждането на Рилския водопровод и достъпа на софиянци до чиста питейна вода, както и вълнуващият разказ за приятелството и  писмата между ген. Вазов, кмет на София и инж. Иван Иванов, строител на 80 километровия водопровод, г-н Колев посочи някои от невероятни неща, които инж. Иванов прави за София и за хората. И днес в облика на София се открояват сградите на  БНБ, Съдебна палата, МВР. инж. Иванов прави първата модернизация на архивите на софийска община, по немски образец, с което се улеснява обслужването на гражданите. По негова инициатива започва изграждането на т.нар. работнически жилища, след като изучава опита на Виена и Прага. Инж. Иванов извършва окрупняването на голяма София. Оживление в залата предизвика разказа на г-н Колев за организираната от Столична община програма, наречена „Гостоприемна София“, която предвижда следното: всички жители на България, които желаят да посетят столицата, да разгледат забележителностите й ,получават намаление в БДЖ, в хотелите, в киното, намаление в банята…Тази инициатива довежда до увеличаване на приходите на хората в обслужващата сфера в София, музеите, театрите за да може достъпа до култура да е максимално улеснен.

Относно зала “България“, авторът на книгата за инж. Иванов сподели:“ Ние сме в знаково място, свързано с Иван Иванов. Зала България с хотел България се строят през 1937 г. Имам една хипотеза, изключвам хотелската част, самата концертна зала може би е била инициирана от инж. Иванов, защото той от студентските си години е свързан с класическата музика. На един от Коледните концерти на филхармонията в Мюнхен той се запознава с бъдещата си съпруга Матилде Хинце. Следва осем години любов, в които той е по фронтовете като доброволец и след това, те се женят във Виена. Та, моята хипотеза е, че той подсказва на архитекта Станчо Белковски, към този голям комплекс да има и една концертна зала, защото София има необходимост от това. Ако знаете какво е представлявала залата в оригиналния й вид преди бомбардировките… целият  партер на голямата зала, е имало възможност да падат седалките под земята и отгоре се покрива един равен под и там се правят най- големите празници на писатели, художници… Дечко Узунов има много интересни разкази за тази зала, където освен сериозна музика са се случвали големи, софийски веселби.

Внучката на инж. Иванов, Лора Миленкова коментира интересни факти около сп.:Сердика, създадено от дядо й, в което освен интересни автори като Петър Увалиев, Алеко Константинов и др. има отчет за приходите и разходите в Столична община, за болните, за новородените, за цените на Женския пазар.

Срещата завърши с думите на г-жа Миленкова: „ инж. Иванов оставя на софиянци вода за вечни времена. Благодарение на рилския водопровод на яз. Бели Искър в Рила и на яз. Искър, софиянци винаги ще имаме огромно количество вода. Всичко останало да забравим, това ще остане.“

…С книгата „Кметът на София- инж. Иван Иванов“ отдаваме заслужена почит към този оригинален ум и чист дух, чиито следи времето не е заличило и до днес, но паметта ни несправедливо е отхвърлила, четем на корицата на книгата, думите на проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов. За професорът изключителната фигура на инж. Иванов-строителят е пример, урок и вдъхновение.

Видео от представянето на книгата можете да гледате от следния линк: Представяне на книгата „Кметът на София – инж Иван Иванов“ на Станислав Колев – YouTube