EN

Фондация „Трейс за хората“ подкрепи отбора по математика на УАСГ

В продължение на повече от 10 години отборът по математика на УАСГ печели призови места на международни и национални математически олимпиади и турнири. Ръководители на младите таланти са проф. Владимир Тодоров, доц. д-р  Станислава Стоилова и гл. ас. Петър Стоев. Фондация „Трейс за хората“ направи възможно участието на математиците в поредица от състезания, които освен престиж и самочувствие, дават възможност на студентите да получават европейски стипендии.

В десетото юбилейно издание на Международната студентска олимпиада по математика SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olimpiad for University Students), която се проведе  в Кипър, отборът по математика на УАСГ се състезава с 22 отбора от 9 държави: Кипър, Румъния,  Гърция, България, Македония, Великобритания, Туркменистан, Узбекистан и Иран. При тази силна конкуренция на представители от математически висши училища, студентите на УАСГ   се завърнаха  с 4 бронзови медала.

 На ежегодната Национална студентска олимпиада по математика, в края на май, в гр.Русе  УАСГ участва с два отбора по математика. Студентите постигат изключителен успех, спечелвайки 2 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала в индивидуалното класиране. На база на тези резултати първият отбор на УАСГ се класира на първо място, а втори отбор – на трето място в отборното класиране. В  класирането по висши училища, УАСГ е неоспорим лидер, в конкуренция с 18 висши училища, три от които от чужбина. Заслужава да се отбележи, че отделно студентът Павел Ташев се състезава със студенти по математика, спечели сребърен медал и призово място в отборното класиране като човекът-отбор.

Успехите на математиците от УАСГ се повториха и на Междууниверситетско състезание по математика, което се проведе през м. декември  с домакинството на УАСГ. Отборите на УАСГ спечелиха 7 (седем) медала в силната конкуренция на отборите на ФМИ-Софийски университет „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Технически университет – Габрово.

          „  Участието на студенти от УАСГ в математическите състезания  през 2016 г. бе възможно единствено благодарение на спонсорството на фондация „Трейс за хората”, за което искрено им благодарим! „, сподели доц. д-р Станислава Стоилова