EN

Фондация „Трейс за хората” подкрепи тържествата по случай 90-годишнината на Българския олимпийски комитет.

Фондация „Трейс за хората” подкрепи тържествата по случай 90-годишнината на Българския олимпийски комитет. По волята на дарителя средствата бяха насочени в три направления:

  • За подпомагане провеждането на спортни състезания за деца лишени от родителски грижи по следните видове спорт: тенис на маса, лекоатлетически крос, футбол на малки вратички и бадминтон във връзка с отбелязване на 90-тата годишнина на Български олимпийски комитет през м. октомври 2014 г. Място на провеждане Благоевград, спортна база Югозападен университет.
  • За подпомагане провеждането на научна конференция във връзка с отбелязване на 90-тата годишнина на Български олимпийски комитет през м. октомври 2014 г. в Национална спортна академия. В конференцията всеха участие студенти и преподаватели от различни университети.
  • За подпомагане провеждането на спортни състезания по следните видове спорт: баскетбол, тенис на маса и лекоатлетически крос във връзка с отбелязване на 90-тата годишнина на Български олимпийски комитет през м. октомври 2014 г. Място на провеждане София, спортен комплекс Национална спортна академия.

Официалното честване на 90-годишнината събра на 30 октомври 2014 г. в ресторанта на „Кемпински хотел” стотици олимпийски шампиони и медалисти, легенди на българския спорт. Сред присъстващите бе служебният премиер проф. Георги Близнашки, министърът на спорта Евгения Раданова, народни представители, спортни деятели, интелектуалци, журналисти и бизнесмени.

Лично президентът на МОК Томас Бах отправи специален поздравителен видео адрес, който бе излъчен по време на официалния коктейл в зала „София“ на хотел „Кемпински Зографски“.

Пристигналите за юбилея ръководители на МОК, НОК и международни федерации отправиха своите послания лично, а в централата на БОК в последните дни пристигнаха десетки поздравителни телеграми и писма.

Първото поздравление бе на председателя на БОК Стефка Костадинова. „Дълбоко съм развълнувана тук, сред толкова велики българи. Страната ни е сред тези 14 държави, възстановили игрите в модерната ера, а българските спортисти са изписали много от златните страници на световното олимпийско движение. Искам да благодаря на всички, които през годините са спомогнали за авторитета и развитието на БОК – от първооснователите и генерал Владимир Стойчев до хората, които днес помагат да съхраним безценните идеи и принципи на олимпизма“ заяви Костадинова.

Присъстващите бяха изненадани да чуят гласа на покойния генерал Владимир Стойчев. Чрез аудиофайл, предоставен от златния фонд на БНР, в залата прозвуча част от словото му на Конгреса на МОК във Варна през 1973 г.

В специалното си видеопослание президентът на МОК Томас Бах изрази своето уважение от постигнатото от БОК и българския спорт през годините и за пореден път увери, че България може да бъде горда със своето олимпийско семейство.

Подобни топли думи се съдържаха и във видеопосланието на члена на Изпълкома на МОК Сергей Бубка, както и в поздравленията, които лично отправиха от сцената пристигналите за юбилея чуждестранни гости: Партик Хики, член на Изпълкома на МОК, президент на ЕОК (Европейските олимпийски комитети) и първи вицепрезидент на АНОК (Асоциацията на националните олимпийски комитети), генералният секретар на ЕОК Рафаеле Паньоци, президентът на Международната федерация по борба Ненад Лалович, президентът на Международния съюз по модерен петобой Клаус Шорман, вицепрезидентът на Украинския НОК Равил Сафиулин и петкратната олимпийска шампионка по синхронно плуване Анастасия Давидова, генерален секретар на НОК на Русия. Всички те говориха с респект към многобройните спортни успехи и авторитета, който е изградил БОК през годините в световната спортна общност.