EN

Честит нов Храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”!

Честит нов храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”!

За първи път в новопостроена църква в олтарния ред има икона на Св. Тривелий (кан Български).

28-ми септември е новият празничен ден за община Гълъбово – детскa глъч, радостни сълзи, топли прегръдки и приказки безкрай изпълниха пространството пред новизградения храм “Св. Николай“ в с. Мъдрец. Хора от различни краища на България се върнаха в родното село,  в прегръдката на новия общ Дом.

На 19 май 2015 г. бе направена първата копка на храма от Митрополит Галактион, кметът Николай Тонев и проф. Николай Михайлов. Инициативният комитет по съграждането на храма взе решение строителството да се извърши със средства от дарения. Общинските съветници единодушно решиха да предоставят парцел на Старозагорската Митрополия за изграждането на храма.

След три години на усилена работа, дарителства и постоянство хората, носещи в сърцето си с. Мъдрец, съградиха нов Божи Дом. Над 70 са дарителите за храма, сред тях са проф. д-р инж. Николай Михайлов, Мина Николова, Николай Тонев. През 1867 г. камбанен звън събира хората на с. Суфларе (дн. Мъдрец), които водени от своята православна вяра, изграждат църква в селото. 152 години по-късно техните потомци повториха делото им и построиха нова църква.

Своето уважение и признателност към стореното от миряните засвидетелстваха Старозагорският Митрополит Киприан, Пловдивският Митрополит Николай, Западно-и Средноевропейският Митрополит Антоний и Знеполският Митрополит Арсений. Всички те участваха в Светата Божествена литургия за освещаване на храма.

Проф. Михайлов, председател на Управителния съвет на фондация „Трейс за хората“ и основен ктитор на храма, благодари на мъдречанци за пазената искрица в годините и на Бог, че му е дал възможността да е сред дарителите. В книгата, пазеща имената на всички, които са участвали в начинанието, той написа: „Храмът е плод на нашата вяра, поклон пред предците ни и пример за децата ни. Бог е упование за храбрите, а не оправдание за страхливите“. Проф. Михайлов връчи на Митрополит Киприан Акт 16 за храма и книгата на дарителите.

Кирилка Каравасилева, дарила архиерейския трон за Храма, смутена, но много развълнувана споделя, че когато е обявен списъкът с предметите за дарение, е потърсила съгласие от децата си, които я посъветвали: „Ако ще даряваш, нека е нещо значимо и красиво“. „Направих го с обич и вяра“ – казва тя.

Заслужени поздравления получиха днес арх. Константин Косев – проектант на храма, техническият ръководител Елена Маринова и строителите, които изпълниха проекта. На празника Елена си обеща, че ще получи свето кръщене в храма на с. Мъдрец.

Акустиката в Божия Дом е уникална, гласовете на квартета по църковно пеене от храм „Рождество“, гр. Шипка, звучаха божествено. Иконостасът е изработен от смолянския майстор Николай Шукеров, олтарните икони са с автор Зорница Иванова. Проф. Михайлов пожела една от иконите да бъде на Св. Тривелий (кан Тервел) и Епархийският съвет на Старозагорската Митрополия одобри проекта. Това е първият новоизграден храм, в който се поставя икона на Св. Тривелий (във всеки един храм, който е рисувал Захарий Зограф, той е изобразявал Св. Тривелий). На празника гостите получиха в дар плакет с изображение на храма на лицевата страна, а на гърба с надпис: „1300 години от победата на кан Тервел над Арабския халифат“.

Църквата е еднокорабна, дълга 19 м, широка 14 м, а най-високият й купол, върху който е поставен кръстът, се издига на височина 17 м.

„В днешните времена не е лесно да се построи храм“, сподели пловдивският Митрополит Николай и продължи: „Храмът носи името на Св. Николай. Ние го знаем като ревностен труженик на правдата и доброто към всички нас, плаващите в човешкото море.“

След Божествената литургия гласът на гайди и камбанен звън се изля в хоро на любими роднини, съученици, приятели. Празник е!