EN

670 деца участваха в XXII Международен детски Великденски фестивал Босилеград

670 деца от пет държави участваха в XXII Международен детски Великденски фестивал Босилеград. Победител в него стана Андрей Николов от Белград. Шестгодишното момче надделя в съревнование с 550 участника във Фестивала по надчупване с великденски яйца и получи медал, купа, колело, плазмен телевизор и предметни награди. Второ място спечели петокласникът от основното училище в босилеградското село Бистър – Алекс Стойнев, а медали и купи за двете трети места завоюваха 12 годишните Тоня Тукан от Молдова и Милош Величкович от Белград.
Тази година фестивалът се проведе от 9 до 13 април в Босилеград, Р. Сърбия. В него взеха участие 670 деца от Сърбия, България, Молдова, Македония и Украйна. Организатор на събитие е сдружение „ГЛАС“ и се провежда с подкрепата на членовете на Европейския парламент от България, български народни представители, както и десетки спомоществователи от България и региона, сред които и „Трейс ПЗП Враня” ООД.
Състезанието по надчупване с великденски яйца между 120 деца до 5 годишна възраст спечели четиригодишната Йелена Димитриевич от Босилеград. Сребърен медал спечели четири годишният Даниел Смилков от Босилеград, а двата бронзови медала четиригодишните Андреа Ракич от Лесковац и Драган Петров от село Райчиловци, Босилеград.
На финала на състезанието бяха излъчени победителите за най-хубаво и най-оригинално боядисано яйце. ОУ „Гео Милев“ от гр. Раднево спечели приза за най-оригинално яйце, а лакомства и предметни награди за най-хубаво боядисано яйце получи десетгодишната Анастасия Станчева от Р. Молдова.
Организаторите на XXII Международен детски Великденски фестивал отправят специална благодарност за финансовата подкрепата на „Трейс ПЗП Враня”, както и на другите спонсори подкрепили проявата.