EN

S”COOL ROCK FEST в Пловдив с подкрепата на фондация „Трейс за хората“

S`COOL ROCK FEST е младежки фестивал, част от културния календар на община Пловдив , който дава възможност за изява на новоизгряващи рок групи и  представяне на тяхната авторска музика. Организатор на събитието е неправителствената организация „Активна подкрепа за креативност“, Фестивалът се провежда на два етапа:

След извършеното предварително записване, в което заявиха участие над 20 ученически рок банди от цялата страна, стартира първият етап от фестивала, в който се проведоха серия от концерти, с цел прослушване на желаещите да участват групи. Явиха се 19 групи от 7 български града. Техният ментор Ру сподели: „Труда на самоуките таланти трябва да се подкрепя. Това са деца, които творят, а не влагат енергия в това да разрушават живота си“.

До края на юни 2016 г. бяха реализирани осем прослушвания под мотото „Да извадим рока от репетиционните“.  Десетте най-добре представили се групи, получиха правото да се явят за участие на втори етап на фестивала, който  се проведе на 9-ти и 10-ти септември на Лапидариума в Стария град. Ментор на младите групи бе Митко Кърнев от Д2, който сам  избра една от групите за участие във финала на организирания от Д2 конкурс  „Голямо междучасие“ по ефира на БНТ.

На сцената на S`COOL ROCK FEST  се качиха софийските групи Escape From Inferno и Citizen Erased, Lost In Eternity,Flipstick,Seconday, Salvation Denied, AxeZ, Bloodrush,  RIFFLEJACK , сред пловдивските банди бе  Prnrml.

Междувременно известният музикален продуцент Атанас Янкулов прояви интерес към фестивала за ученическа авторска музика  и негови  представители на  агенция „ТОP ARTISTS“,  наблюдаваха концертите, за да търсят таланти. Компанията му работи с някои от най-популярните артисти в България, сред които Мария Илиева, група P.I.F., Хилда Казасян, Дичо, Мариана Попова и много други.